Wegwijs presenteert Reddingsplan Woningmarkt

Na twee-en-een-half jaar van crisis op de woningmarkt, is herstel volledig uitgebleven. Het aantal verkochte woningen heeft begin 2011 een absoluut dieptepunt bereikt. In de ons omringende landen is het herstel wél ingezet maar Nederland blijft ver achter. Het verschil? In Nederland wordt de woningmarkt belemmerd door enorme berg aan overheidsmaatregelen. De kern van het probleem en van de oplossing ligt bij de starters. Door starters aan banden te leggen blokkeert de overheid een serie van gemiddeld 4,3 verkopen. Het Wegwijs Kenniscentrum komt daarom met het Reddingsplan Woningmarkt.

1. Overheid blokkeert woningmarkt
Het Wegwijs Kenniscentrum, de afdeling die onder meer onderzoek doet naar de gang van zaken op de woningmarkt, zet in de paragraaf "Hoe de overheid de woningmarkt blokkeert" de negen belangrijkste blokkades van de woningmarkt op een rij.

2. Analyse
Wegwijs brengt zowel cijfermatig als door visies van de professoren en woningmarktspecialisten Peter Boelhouwer (TU Delft), Piet Eichholz (Universiteit van Maastricht) en Dick Brounen (Universiteit van Tilburg), de actuele situatie op de woningmarkt in kaart. De professoren geven bovendien hun visie op een mogelijke oplossing.

3. Reddingsplan woningmarkt
In het Reddingsplan Woningmarkt heeft niet alleen de overheid een groot aandeel. Ook organisaties die actief zijn op de woningmarkt zoals banken, makelaars, hypotheekadviseurs en notarissen hebben een aandeel in het herstel. Het reddingsplan faciliteert primair de starter op de woningmarkt tot en met 30 jaar. Door invoer van het reddingsplan dalen de 'kosten koper' voor starters tijdelijk naar slechts 1,5 procent

4. Afbouw fiscale aftrek.
Het reddingsplan sluit af met een voorstel tot langlopende partiële afbouw van de hypotheekaftrek.  

 

Het Reddingsplan Woningmarkt is een concept convenant waar alle betrokken partijen een aandeel in zouden moeten hebben.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie