Nederlander stapt over bij 10,8% goedkopere zorgverzekering

Nederlanders zijn bereid over te stappen van zorgverzekeraar zodra het premievoordeel ten opzichte van hun huidige ziektekostenverzekering is opgelopen tot 10,8 procent. Dat blijkt het laatste onderzoek van Wegwijs Kenniscentrum onder 1.103 respondenten. De resultaten zijn opmerkelijk. Ze tonen enerzijds aan dat er behoorlijk wat voor nodig is om mensen te motiveren om van aanbieder te wisselen, maar laten anderzijds zien dat het bij de helft van de zorgverzekeraars zinvol is om op zoek te gaan naar een lagere premie.

De respondenten is gevraagd hoe hoog het verschil in premie moet zijn, willen zij overstappen van zorgverzekeraar. Bijna één op de drie deelnemers zegt bereid te zijn de huidige verzekeringsmaatschappij te verlaten bij een premieverschil tussen 5 en 10 procent. Iets meer dan een kwart heeft daar nog wat meer voor nodig een koos voor 10 tot 15 procent. Eén op de tien geënquêteerden moet 15 tot 20 procent goedkoper uit zijn willen zij zich wagen aan een overstap. Iets meer dan 16 procent geeft aan überhaupt niet over te zullen stappen op basis van premievoordeel.

Drie verzekeraars duiken onder het keerpunt

De gemiddelde maandpremie voor de basis-zorgverzekering in 2011 bedraagt € 104,67. Rekenend met de 10,8 procent gewenst voordeel is de Nederlander bereid om gemiddeld vanaf € 93,37 per maand en lager over te stappen. Op jaarbasis gaat het dus om een bespaard bedrag van € 135,60. Er zijn drie verzekeraars die daaraan voldoen, te weten Zekur (€ 88,88), Promovendum (€ 89,90) en AnderZorg (€ 91,25).

Beperkende voorwaarden bij Zekur en Anderzorg

De drie verzekeraars hebben echter alle beperkende voorwaarden. Zekur en AnderZorg zijn internetverzekeringen. Dat houdt in dat de contacten met klanten vooral via internet verlopen. Een medewerker persoonlijk spreken kan daarom bij Zekur alleen via een betaald 0900-nummer. Ook voor medicijnen kunnen klanten op internet terecht in plaats van de reguliere apotheek. Zekur en AnderZorg behalen hun voordeel voor het basispakket ook omdat niet alle behandelingen in elk ziekenhuis mogelijk zijn.

Zekur en Anderzorg werken met gecontracteerde zorg. Dit betekent dat en een beperking
kan zijn in het aantal ziekenhuizen waar de patiënt terecht kan. Dit geldt overigens ook voor de nummers vier en vijf in de lijst,CZ Direct en Ohra Zorg Compact die een premie van € 95 per maand rekenen.

Geen lagere opleidingen bij Promovendum

Bovenstaande beperkingen gelden niet voor de verzekeraar Promovendum maar ook deze partij houdt er z’n principes op na. Zo sluit Promovendum personen met een lagere opleiding uit in de communicatieve uitingen. Hoger opgeleiden houden er volgens Promovendum een gezondere levensstijl op na.

Alle berekeningen zijn gebaseerd op de basiszorgverzekering. Dit omdat de dekking wettelijk bepaald is en dus bij elke verzekeraar gelijk. De prijzen zijn gebaseerd op de premies zonder vrijwillig eigen risico. Wisselen van zorgverzekeraar is nog mogelijk tot en met 31 december 2011.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie