Hogere assurantiebelasting kost gezin 158 euro per jaar

Mensen gaan fors meer betalen voor hun gezinsverzekeringen. Dat is gebleken uit één van de eerste maatregelen die PvdA en VVD presenteren als resultaat van hun onderhandeling. Wegwijs.nl berekende dat dit een Nederlands huishouden gemiddeld Euro 158 per jaar extra kost. Op dit moment betaalt een gezingemiddeld 1.397 euro aan verzekeringen per jaar. Dit wordt 1.554 euro. Het is een onverwachte stap die weinigen hadden zien aankomen. Het alternatief is volgens Wegwijs om je verzekeringspakket tegen het licht te houden. Dat levert gemiddeld 190 euro per jaar per gezin op.

Alleen autopremie al € 100 per jaar hoger 
Een gezin gaat er dus gemiddeld 158 euro per jaar op achteruit. Een flink bedrag. De grootste impact heeft de verhoging op de autoverzekering, van oudsher al de duurste van de gezinsverzekeringen. Alleen daar al is de premieverhoging gemiddeld bijna Euro 100 als we uitgaan van een 'gemiddelde auto en bestuurder'. In het overzicht ziet u de precieze verhoging perverzekering.

Extra kosten autoverzekering: 96 euro
Extra kosten woonhuisverzekering: 21 euro
Extra kosten inboedelverzekering: 14 euro
Extra kosten aansprakelijkheidsverzekering:  6 euro
Extra kosten reis-/ annuleringsverzekering: 21 euro
Totale extra kosten             158 euro

Eerdere belofte de Jager: "Assurantiebelasting omlaag in 2015"
Kort geleden ging de assurantiebelasting ook al omhoog. Dat was in maart van 2011. Toen steeg de belasting van 7,5% naar 9,7%. In 2008 steeg deze van 7% naar 7,5%. Het waren veel kleinere verhogingen maar toen werd al gesproken van een forse verhoging. Demissionair minister Jan Kees de Jager gaf vorig jaarnog aan dat de verhoging naar 9,7% per 1 januari 2015 weer zou worden  teruggedraaid. Die afspraak kan nu dus definitief de prullenbak in.

Besparen op verzekeringen levert € 158 op
De consument kan de financiële gevolgen van de gestegen belasting beperkt houden. Hiertoe dient hij zijn totale verzekeringspakket tegen het licht te houden. Wanneer het gehele pakket aan belastingen wordt overgesloten naar een voordelige aanbieder, levert dit gemiddeld Euro 190 per gezin op. Daarbij geldt: hoe duurder u nu verzekerd bent, hoe groter de besparing.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie