Eigen huis 30% goedkoper in één jaar

Opnieuw daalt de hypotheekrente: wie nu een woning koopt, betaalt maar liefst 30% (!) minder rentelasten dan een jaar geleden. Met een tarief van 2,65% voor 10 jaar vast loopt het prijsverschil tussen kopen en huren verder op. De hypotheekrenteverlagingen volgen elkaar al maanden in rap tempo op. Begin vorig jaar was de hypotheekrente nog 3,8%. Kijken we naar het begin van de crisis, dan betaal je nu zelfs minder dan de helft. In augustus 2008 was de laagste hypotheekrente voor tien jaar vast nog 5,55%.

Wat kost een koophuis nu?
Een gemiddelde koopwoning kost op dit moment € 225.000. In het geval van een annuïtaire hypotheek met een tien jaar vast rentetarief, bedragen de bruto maandlasten € 907. Dit komt neer op circa € 752 netto per maand in het eerste jaar. Via de hypotheekrenteaftrek krijgt de huizenbezitter immers een deel van de brutolasten terug. Na dertig jaar is de woning volledig afbetaald.

Netto maandlasten
Bij een annuïtaire hypotheek lopen de netto maandlasten langzaam op. De huizenbezitter blijft maandelijks bruto € 907 betalen, maar dat bedrag bestaat voor een steeds groter deel uit aflossing en een steeds kleiner deel uit rente over de hypotheekschuld. Dat betekent dat de belastingdienst iedere maand minder bijdraagt aan de hypotheekrente. De netto maandlasten stijgen hierdoor gedurende dertig jaar van € 752 (maximale hypotheekrenteaftrek) naar € 907 (geen hypotheekrenteaftrek meer).

Kopen of huren?
Het voordeel van kopen ten opzichte van huren loopt op. Met de hypotheek van € 225.000 bedragen  de woonlasten gedurende dertig jaar gemiddeld € 834 netto per maand. Daarvan is € 616 aflossing van de hypotheekschuld, een investering in eigen woning dus. De overige € 219 is rente over de bestaande hypotheekschuld. Dit is vergelijkbaar met het bedrag dat een huurder aan een verhuurder zou betalen. Maar wie een soortgelijk huis huurt, is in totaal al snel drie à vier keer zoveel geld kwijt.

Voor- en nadelen kopen
Een koopwoning brengt wel andere kosten met zich mee. Kosten bij aankoop (hypotheekadvies, notariskosten, overdrachtsbelasting) en kosten voor onderhoud bijvoorbeeld. Deze kosten spelen bij huren geen rol. Een ander nadeel is het risico op waardedaling. Bovendien kun je met een koopwoning niet zomaar verhuizen, waar tegenover staat dat bijvoorbeeld een verbouwen eerder zonder toestemming mogelijk is. Of de eventuele nadelen een flink hogere huurprijs waard zijn, is een persoonlijke afweging.

De huidige rentetarieven maken een koopwoning bijzonder betaalbaar. En dat is goed nieuws voor de woningmarkt. In 2014 zagen we een voorzichtige groei in het aantal verkopen; wat er in 2015 ook met de woningmarkt moge gebeuren, aan de hypotheekrente zal het niet liggen.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie