Aantal woningen per koper op historisch hoogtepunt

Op dit moment heeft elke potentiële woningkoper 22,28 bestaande koopwoningen tot zijn of haar beschikking. Dit aantal is sinds de Tweede Wereldoorlog niet zo hoog geweest. In maart 1998 lag dit getal op slechts 1,68 woningen per potentiële koper. Dit blijkt uit onderzoek van het kenniscentrum van Wegwijs Magazine. Tegelijkertijd is er vorige weer een exorbitant aantal verhogingen van de hypotheekrente doorgevoerd. Gemiddeld voeren elke week ongeveer 2 hypotheekverstrekkers een rentewijziging door. Deze week waren dat er maar liefst 12. De meest uitgebreide keus aan woningen ooit in combinatie met de lage maar zeer snel stijgende hypotheekrente maakt dat kopers op dit moment het beste resultaat kunnen behalen bij het kopen van een woning.

Volgens het Wegwijs-kenniscentrum overstijgt het huidige aantal te koop staande woningen per koper het niveau van april 2009, toen de teller op 21,94 stond. De woningmarkt wordt als normaal beschouwd als gemiddeld 7 woningen per koper te koop staan. Boven dat aantal is sprake van een kopersmarkt, een markt waarin de koper in het voordeel is. In maart 1998 werd met 1,68 woningen per koper een laagterecord geboekt. Er stonden toen slechts 32.857 woningen te koop voor 19.557 kopers. De verkooptijd bedroeg destijds enkele weken.

Woningprijs nog steeds te hoog

Uit historisch oogpunt gezien is de woningprijs nog steeds te hoog. In de eerste vijftig jaar na de Tweede Wereldoorlog (1947-1997) zijn de huizenprijzen met gemiddeld 5,1495 procent per jaar gestegen. Wordt de stijgingscurve van deze periode geëxtrapoleerd naar het jaar 2010 dan blijkt de huidige gemiddelde woningprijs 7,4 procent te hoog te liggen. Als de huizenprijs voor 2010 is het gemiddelde genomen tussen de door het kadaster en de NVM geregistreerde prijzen.

Op basis van historische gegevens is niet te voorspellen of de huizenprijzen de komende jaren zullen stijgen of dalen. Bij een zijwaartse beweging ligt de gemiddelde prijs voor een woning in februari 2014 weer op de historische lijn.

Bovengemiddeld aantal hypotheekrenteverhogingen

In de afgelopen twee weken heeft een bovengemiddeld aantal hypotheekverstrekkers een renteverhoging doorgevoerd. De laagste hypotheekrente voor een hypotheek met rentevast termijn van 10 jaar is binnen twee weken met 0,20 procent gestegen tot 4,35 procent. Voor een rentevast termijn van 20 jaar bedraagt de stijging 0,20 procent tot 4,70 procent. In de afgelopen week hebben 12 hypotheekverstrekkers hun rente verhoogd. Dit terwijl het weekgemiddelde in het afgelopen jaar op circa 2 verhogingen per week ligt. In het onderzoek zijn de hypotheken meegenomen die via onafhankelijke aanbieders beschikbaar zijn, waaronder grootbanken als ING, ABN Amro en SNS Reaal.

Verdere stijging hypotheekrente verwacht

De verhogingen zijn te herleiden naar de sterke stijging van de kapitaalmarktrente waar de hypotheekrente aan is gerelateerd. In twee maanden tijd is de kapitaalmarktrente met 0,6 procent gestegen. Ook in de afgelopen dagen zette de stijging van de kapitaalmarktrente door. Ondanks de recente verhogingen blijft de opwaartse druk op de hypotheekrente van kracht. Een verdere verhoging van de hypotheekrente met nog 0,15 tot 0,20 procent lijkt reëel. Dit resulteert in hogere rentelasten bij de aankoop van een eigen woning.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie