hypotheek oversluiten

Hypotheek oversluiten - stap 5

Oversluiten hypotheek definitief bij de notaris

Net als bij het kopen van een woning moet je bij het oversluiten van de hypotheek naar de notaris. Je zou hem of haar kunnen zien als onafhankelijke derde. De notaris controleert onder andere of de hypotheekaanvraag volgens de regels is verlopen, met inbegrip van relevante wettelijke verplichtingen. In dit laatste deel van de oversluitreeks lees je wat je te wachten staat bij de notaris.

Een bezoekje aan de notaris is een formele aangelegenheid. Alleen het notariaat is bevoegd om hypotheekakten op te stellen en in te schrijven in het Kadaster. Verder ziet de notaris erop toe dat je weet waarvoor je tekent en neemt gezamenlijk de akte voor het oversluiten van de hypotheek met je door. Eventuele vragen kan je meteen stellen in dit gesprek.

Hypotheek oversluiten afgehandeld bij de notaris

De notaris zorgt ook voor de financiële afhandeling van het hypotheek oversluiten. Hij vraagt bij jouw oude hypotheekverstrekker de finale aflosnota op en bij de andere betrokkenen partijen de overige facturen. In de aflosnota staat informatie over je huidige hypotheek en een eventueel resterende boeterente.

Alle facturen dien je voor je bezoek aan de notaris over te maken. Deze zorgt er later voor dat het geld op de plek van bestemming komt. Maak je het geld niet over? Dan gaat de afspraak niet door. Je kunt wel een extra factuur verwachten, omdat je de gemaakte afspraak niet bent nagekomen. Je riskeert hierbij ook vertraging bij het oversluiten van je hypotheek. 

Uit en inschrijven (nieuwe) hypotheek

Tijdens het bezoek aan de notaris wordt je oude hypotheek doorgehaald (verwijderd) uit het Kadaster. Tegelijkertijd zal de notaris met het ontvangen geld de boeterente aflossen en andere rekeningen omtrent de overstap betalen. Hierna wordt de nieuwe hypotheekakte met je doorgenomen, ondertekend en ingeschreven in het Kadaster. Het oversluiten van je hypotheek is nu een feit.

Notariskosten bij het oversluiten van je hypotheek

De gemiddelde aan notariskosten voor het hypotheek oversluiten ligt tussen de €500 en €850. De tarieven lopen nogal uiteen. Stap dus niet lukraak naar de dichtstbijzijnde notaris maar vergelijk de tarieven. Er zijn verschillende vergelijkingssites beschikbaar. Je kunt natuurlijk ook gewoon zelf prijsopgaven opvragen bij notarissen bij jou in de buurt.

Bij het oversluiten van je hypotheek komt vaak meer kijken dan je denkt. Je moet met verschillende factoren rekening houden om te bepalen of oversluiten ook in jouw situatie interessant is. Wij kunnen je helpen bij het maken van een afweging. Neem via onderstaand formulier contact op met één van onze specialisten.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

  1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
  2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
  3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie