hypotheek oversluiten

Hypotheek oversluiten - stap 4

Oversluiten naar nieuwe hypotheek

Nu je weet welke hypotheek en geldverstrekker bij jou past, is het tijd om de hypotheek aan te vragen. De bank of geldverstrekker neemt jouw financiële situatie onder de loep om te kijken of je deze vaak langdurige betaalverplichting aan kunt. Voor dit onderzoek moet je zelf documenten aanleveren en mogelijk alvast verzekeringen afsluiten. Regel dit op tijd zodat de hypotheekofferte niet verloopt en het oversluiten van je hypotheek vertraging oploopt.

Een hypotheekofferte heeft twee momenten die je zeker in de gaten moet houden, ook bij het oversluiten van je hypotheek. Na ontvangst dien je vaak binnen twee weken de offerte ondertekend en wel terug te sturen. Doe je dit niet, dan vervalt het voorstel. Na ondertekenen heb je vervolgens, afhankelijk van de geldverstrekker, twee tot zes maanden de tijd om de hypotheek te laten passeren bij de notaris. Na deze termijn verloopt de offerte en moet je de aanvraag opnieuw starten. Verlenging van de termijn is vaak wel mogelijk.

Beoordeling financiën bij het oversluiten van je hypotheek  

Geldverstrekkers hebben vier tot zes weken nodig om de hypotheekaanvraag te beoordelen en te accepteren. Tijd genoeg dus om nog naar de notaris te gaan. Maar vergeet niet dat jij verantwoordelijk bent voor het aanleveren van de benodigde documenten. Bij een niet correcte of incomplete levering riskeer je vertraging bij het hypotheek oversluiten.

Soms is een bepaalde verzekering verplicht bij het aanvragen van een hypotheek. Zorg dat je deze op tijd aanvraagt. Het aanvragen van bijvoorbeeld een overlijdensrisicoverzekering kost tijd als de geldverstrekker een medische keuring verplicht stelt.

5 valkuilen bij het aanleveren van documenten

Een geldverstrekker heeft de nodige gegevens van je nodig voordat het oversluiten van je hypotheek in gang gezet kan worden. Denk bijvoorbeeld aan: kopie paspoort, lijst met schulden, jaaropgaven, loonstrookjes, etc. Het is de bedoeling dat je alle benodigde gegevens correct aanlevert. Dit zijn de 5 meest gemaakte valkuilen bij het aanleveren van documenten:

 • Zorg dat de documenten goed leesbaar zijn.
  Documenten, zoals je paspoort, moet je soms inscannen. Zorg dat alles goed leesbaar is, anders kan je later opnieuw beginnen als het document geweigerd wordt.
 • Documenten moeten volledig zijn
  Zelfs het vergeten van een datum kan ervoor zorgen dat het document niet wordt geaccepteerd. Ook moeten documenten met elkaar overeenkomen. Zorg dat overal dezelfde namen, getallen en adressen staan.
 • Een printscreen als kopie van je bankafschrift is niet voldoende
  Je kunt je bankafschriften relatief eenvoudig downloaden als PDF in je (internet) bankomgeving.
 • Werkgeversverklaring moet recent zijn
  Een eventuele werkgeversverklaring mag niet ouder zijn dan 8 weken. Laat de verklaring verder door één persoon tekenen.
 • Verkeerde manier van aanleveren van documenten
  Veel geldverstrekkers hebben een eigen systeem voor het verwerken van de nodige documentatie. Volg de aanwijzingen van de verstrekker dus goed op zodat je de documenten in het juiste formaat en op de juiste plek inlevert.

Hoewel de tijdsdruk bij het kopen van een woning groter is - je moet immers rekening houden met de vervaltermijn van ontbindende voorwaarden - is tijdsmanagement ook bij het hypotheek oversluiten belangrijk. Zet vaart achter je aanvraag en voorkom dat de offerte verloopt. Is je hypotheek goedgekeurd? Dan kan de vlag bijna uit. Het enige dat rest is een gang naar de notaris om het oversluiten van je hypotheek definitief te maken.

Verder met stap 5

 

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

 1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
 2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
 3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie