hypotheek oversluiten

Hypotheek oversluiten - stap 1

Hypotheek oversluiten: dit moet je weten

Enkele jaren terug was de hypotheekrente een stuk hoger dan nu. Rentes van 4 procent waren niet ongewoon, daar is nu nog niet eens de helft van over. Bij het hypotheek oversluiten los je de huidige hypotheek af en sluit je een nieuwe tegen een lagere rente. Hiermee betaal je voor langere tijd maandelijks minder aan rentelasten. Mooi meegenomen dus. Voor wie is het hypotheek oversluiten vooral interessant? Controleer of jij ook kan profiteren van de lage rente!

Wanneer je een hypotheek afsluit ga je een contract aan met een bank of andere geldverstrekker. Hierin staat onder andere hoe lang de rente vaststaat. Gedurende die periode weet de bank dus hoeveel inkomsten zij aan rente kunnen verwachten. Bij het hypotheek oversluiten los je de hypotheek eerder af, waardoor de bank deze inkomsten deels misloopt. Ter compensatie betaal je doorgaans een boeterente. Hier lees je meer over in de volgende stap.

Hypotheek oversluiten: in welke situaties interessant?

Vooropgesteld moet je vooral kijken naar jouw eigen situatie om te bepalen of het oversluiten van je hypotheek interessant is. Al zijn er vaak wel een aantal algemene signalen die oversluiten al dan niet aantrekkelijk maken, zoals bijvoorbeeld:

  • De hoogte van de hypotheekrente
    Als de huidige hypotheekrente lager is dan in het contract, kun je door oversluiten profiteren van de lage rente. Een groter renteverschil heeft effect op de maandlasten na het oversluiten van je hypotheek.  
  • Vorm van je hypotheek
    Met een spaarhypotheek is de kans groot dat het oversluiten van je hypotheek niet loont. Hoewel je minder rente betaalt krijg je zelf ook minder rente over het spaardeel van de hypotheek. Met een annuïtaire of lineaire hypotheek heb je dat nadeel niet.

Financiële situatie opnieuw doorgelicht bij het oversluiten van je hypotheek

Bij het afsluiten van de nieuwe hypotheek beoordelen geldverstrekkers of je de betaalverplichting ook met de nieuwe afspraken aan kunt. Deze beoordeling geldt ook bij het hypotheek oversluiten. Heb je minder financiële ruimte omdat jij (of je partner) bijvoorbeeld minder bent gaan werken? In die situatie zou oversluiten wel eens niet mogelijk kunnen zijn. Het is daarom belangrijk dat je je financiële situatie goed in kaart brengt. Een financieel adviseur kan je hierbij helpen.

Hypotheek afgesloten voor 2013? 

Stamt jouw hypotheek nog uit een verder verleden? Houd er rekening mee dat de soepele hypotheekregels van destijds niet meer gelden. Sinds 2013 is het bijvoorbeeld niet meer mogelijk om een nieuwe hypotheek volledig aflossingsvrij af te sluiten. Enige vorm van aflossing is nu verplicht. Een uitzondering op deze regel geldt bij het oversluiten van je hypotheek. In dat geval mag je wel oversluiten met behoud van de regels die rond aflossen van kracht waren voor 2013.

Van lagere maandlasten wordt iedereen enthousiast. Het oversluiten van je hypotheek is een manier om dit te realiseren. Besef wel dat de mogelijkheden per situatie verschillen en houd rekening met een boeterente. Zo switch je bewust van hypotheek.

Verder met stap 2

 

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

  1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
  2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
  3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie