Finipedia

Restitutiepolis

De restitutiepolis is een type zorgverzekering. Met een restitutiepolis heb je volledige keuzevrijheid in zorgverleners. Je mag dus zelf weten naar welk ziekenhuis of welke arts je gaat, je krijgt de kosten altijd vergoed. De zorgverzekeraar vergoedt de kosten tot het maximum dat hij vastlegt in de polisvoorwaarden. Het alternatief voor de restitutiepolis is de naturapolis. Wil je de goedkoopste zorgverzekering dat is zo’n naturapolis vaak een slimmere keuze.

Uitleg begrip restitutie

Restitutie betekent letterlijk teruggave. In principe was het dan ook zo dat je de rekening van het ziekenhuis met een restitutiepolis voor moest schieten. Vervolgens declareerde je dit bedrag bij je verzekeraar en kreeg je het terug. Om de restitutiepolis klantvriendelijker te maken, betaalt de verzekeraar tegenwoordig vaak direct de rekening en hoef je zelf niks voor te schieten.

Met de restitutiepolis naar een niet gecontracteerde zorgverlener

Zorgverzekeraars maken afspraken met verschillende zorgverleners, zoals artsen, specialisten en ziekenhuizen. Zorgverzekeraars die een restitutiepolis bieden, hebben vaak een contract met bijna elke zorgverlener.

Kom je toch bij een zorgaanbieder terecht waar geen contract mee gesloten is, dan krijg je alsnog een vergoeding. In de polisvoorwaarden van een restitutiepolis staat het maximale bedrag dat je vergoed krijgt. Dit maximale bedrag is marktconform. Zolang de zorgaanbieder van jouw keuze dus een redelijk bedrag vraagt, valt de behandeling 100% binnen de vergoeding.

Restitutiepolis of naturapolis?

De natura zorgverzekering werkt anders dan de restitutiepolis. De naturapolis vergoedt behandelingen door een niet gecontracteerde zorgverlener in de meeste gevallen slechts deels. Afhankelijk van de polisvoorwaarden van de naturapolis krijg je een vergoeding van 50 tot 80 procent.

Wil je een behandeling volledig vergoed krijgen, dan moet je met de natura zorgverzekering voor een zorgverlener kiezen waarmee jouw verzekeraar een contract heeft. Omdat de natura zorgverzekering een beperking van de vrije artsenkeuze heeft, is de premie lager dan die van de restitutiepolis.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie