Finipedia

Restitutie of natura

De zorgverzekering is er in verschillende soorten. Ga je de zorgverzekering vergelijken, dan kom je al snel de begrippen ‘restitutie’ en ‘natura’ tegen. Restitutie en natura zijn twee verschillende soorten polissen. Welke van de twee de beste zorgverzekering voor jou is, hangt af van je voorkeur en de hoeveelheid zorg die je nodig hebt. Op deze pagina lees je of je het beste de restitutiepolis of naturapolis kunt afsluiten.

Zo werkt de naturapolis

Zorgverzekeraars die de natura zorgverzekering aanbieden, maken afspraken met een beperkt aantal zorgverleners. Met zorgverleners bedoelen we ziekenhuizen, specialisten en klinieken. De verzekeraars spreken af hoeveel behandelingen de zorgverleners mogen uitvoeren en hoeveel dat mag kosten. Deze ingekochte zorg heet ‘gecontracteerde zorg’.

Omdat zorgverzekeraars gecontracteerde zorg massaal inkopen, is het goedkoper. De naturapolis vergoedt zorg alleen voor 100% als je kiest voor een gecontracteerde zorgverlener. Kies je voor een behandeling voor een arts of specialist van een ziekenhuis waar geen afspraken mee gemaakt zijn, dan betaal je met de naturazorgverzekering een deel van de rekening zelf.

Zo werkt de restitutiepolis

Sluit je restitutiepolis af, dan heb je niet te maken met zorgverleners waar wel of geen contract mee gesloten is. De zorgverzekeraar keert voor alle behandelingen een marktconforme vergoeding uit. Daarom zul je vrijwel nooit hoeven bijbetalen, welke arts of specialist de behandeling ook uitvoert.

De premie voor een restitutiepolis is vanwege de keuzevrijheid over het algemeen wat hoger dan die van de naturazorgverzekering.

Restitutie of natura? Verschil in 2015 klein

Met de naturazorgverzekering heb je een beperktere keuzevrijheid. Echter, in 2015 kon je met vrijwel alle natura zorgverzekeringen nog steeds bij bijna elk ziekenhuis terecht. Enkel voor sommige behandelingen was de keuzevrijheid beperkt. Voor de meeste zorg kon je, ook met de naturapolis, in elk ziekenhuis een afspraak maken.

De verwachting is overigens wel dat de keuzevrijheid van de naturazorgverzekering de komende jaren beperkter wordt. Dan is de naturapolis vooral een prettige keuze als je weinig zorg nodig hebt of wanneer je weinig waarde hecht aan vrije artsenkeuze. De naturapolis is relatief goedkoop omdat je niet overal terecht kunt voor een behandeling zonder bij te moeten betalen.

Alternatief voor restitutie of natura: de budgetpolis

Als je verwacht geen zorg nodig te hebben en niets geeft om keuzevrijheid, kun je kiezen voor de budgetpolis. Deze uitgeklede natura zorgverzekering kent meer beperkingen dan de naturapolis, en is daarom een stuk goedkoper.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie