Finipedia

Naturapolis

De naturapolis is één van de drie soorten zorgverzekeringen die in Nederland bestaan. Ga je een zorgverzekering afsluiten, dan heb je de keuze uit de budgetpolis, restitutiepolis en naturapolis. Het belangrijkste kenmerk van de naturapolis is beperkte artsenkeuze. Zorgverzekeraars kopen grootschalig zorg in bij een beperkt aantal zorgverleners. Door groot in te kopen, kunnen goede prijsafspraken gemaakt worden. Dit zorgt ervoor dat de natura zorgverzekering goedkoper is dan een restitutiepolis.

Verschil naturapolis met restitutiepolis en budgetpolis

De naturapolis kenmerkt zich door een wat beperkte keuzevrijheid en een scherpe premie. Je kunt niet in élk ziekenhuis terecht, maar je hebt genoeg keuze. Bij de budgetpolis ligt dit anders. Voor deze verzekering is met veel minder zorgverleners een contract gesloten. Van de 90 ziekenhuizen is Nederland zijn er bijvoorbeeld maar 18 gecontracteerd.

Met de restitutiepolis kun je bij elke zorgverlener terecht. Er worden geen contracten gesloten. De verzekeraar vergoedt simpelweg de rekening van jouw ziekenhuis- of artsbezoek achteraf. Door deze hogere mate van keuzevrijheid, is de restitutiepolis vaak wat duurder.

Bijbetalen met naturapolis

Zorgverzekeraars die de naturapolis aanbieden maken afspraken met zorgverleners, zoals klinieken en ziekenhuizen. Kies je voor een ziekenhuis waar geen afspraken mee gemaakt zijn, dan krijg je slechts een deel van de kosten vergoed en moet je dus zelf bijbetalen.

In de praktijk blijkt overigens dat de afgelopen jaren de zorgverzekeraars die de natura zorgverzekering aanbieden met bijna alle zorgverleners in Nederland afspraken gemaakt hadden. Je krijgt dus maar zelden te maken met extra kosten.

De naturapolis in 2016

Vanaf 2016 wil de overheid het kiezen voor een gecontracteerde zorgverlener aanmoedigen. Vooraf ingekochte zorg is namelijk goedkoper. Hiermee worden de zorgkosten in Nederland dus gedrukt.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie