Finipedia

Collectieve zorgverzekering

Veel zorgverzekeraars bieden een collectieve zorgverzekering aan. Dit is een verzekering specifiek voor een groep gelijkgestemden. Iedereen beoefent bijvoorbeeld een bepaalde sport of is werkzaam bij een bepaald bedrijf. Een collectieve zorgverzekering heeft vaak een lagere premie omdat deze afgesloten wordt door een grote groep mensen. In sommige gevallen is de dekking ook specifiek op de doelgroep afgestemd of worden er kortingen geboden.

Lagere premie en speciale acties met collectieve zorgverzekering

Verzekeraars bieden graag een collectieve zorgverzekering aan. Hiermee kunnen ze namelijk in één keer een grote doelgroep bereiken, waardoor ze korting kunnen geven op de premie van de zorgverzekering. 

Om de collectieve zorgverzekering aantrekkelijk te maken voor verzekerden, wordt de verzekering vaak uitgebreid met speciale acties of kortingen. Verzekerden krijgen bijvoorbeeld korting op hulpmiddelen, een aanvullende verzekering tegen een lage premie of teruggave van het lidmaatschapsgeld van de vereniging. Gezinsleden kunnen de collectieve verzekering in sommige gevallen ook afsluiten.

Collectieve zorgverzekering niet altijd de voordeligste keuze

Consumenten hebben de neiging te denken dat niets goedkoper is dan de collectieve zorgverzekering. Staar je echter niet blind op de kortingen die geboden worden: in sommige gevallen is de collectieve zorgverzekering helemaal niet de goedkoopste zorgverzekering.

Wordt er bij de collectieve zorgverzekering bijvoorbeeld een extra goedkope aanvullende dekking aangeboden, bedenk dan of die dekking voor jou eigenlijk wel interessant is. Had je anders voor een zorgverzekering zonder aanvullende dekking gekozen, dan is dit waarschijnlijk een voordeligere keuze.

Uit collectieve zorgverzekering als je niet meer bij doelgroep hoort

Heb je een collectieve zorgverzekering afgesloten via je werkgever en wissel je van baan? Dan kun je vaak niet langer profiteren van de collectiviteitkorting. Je betaalt voor de resterende maanden van dat jaar de normale prijs voor dezelfde zorgverzekering. Een beëindiging van het dienstverband is volgens de Zorgverzekeringswet géén reden om de zorgverzekering tussentijds te beëindigen.

Heeft je nieuwe werkgever bij dezelfde zorgverzekeraar een collectieve zorgverzekering lopen, dan is het in sommige gevallen wel mogelijk om over te stappen.

Open collectief

Naast de collectieve verzekeringen die door bedrijven en verenigingen geboden worden, zijn er ook zogenaamde open collectieven. Dit zijn collectieve verzekeringen die zich op een bepaalde doelgroep richten en waarbij iedereen zich kan aansluiten. Een voorbeeld hiervan is de zorgverzekering voor vegetariërs of de zorgverzekering specifiek voor vrouwen.

Open collectieven worden door de zorgverzekeraar gebruikt om bepaalde groepen aan te spreken. In principe zijn het gewoon normale zorgverzekeringen. Bij open collectieven mag namelijk niemand uitgesloten worden, waardoor iedereen de verzekering kan afsluiten. Ook als je eigenlijk niet onder de doelgroep van de verzekering valt dus.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie