Finipedia

Budgetpolis

De budgetpolis is een uitgeklede variant van de zorgverzekering. Deze goedkopere versie van de basisverzekering bestaat sinds 2014. De budgetpolis is vooral interessant voor mensen die weinig zorg nodig hebben. Tegenover de lage premie staat namelijk een beperkte keuzevrijheid. Voor planbare zorg kun je met een budgetpolis slechts bij een beperkt aantal ziekenhuizen terecht. Voor spoedeisende zorg geldt deze beperking niet.

Zo werkt de budgetpolis

Alle zorgverzekeraars Nederland kopen grootschalig zorg in bij ziekenhuizen, klinieken, artsen en apotheken. Die ingekochte zorg noemen we “gecontracteerde zorg”. Vooraf ingekochte zorg is goedkoper, omdat er scherpe afspraken over de prijs gemaakt kunnen worden. 

Voor de budgetpolis maken zorgverzekeraars afspraken met slechts een beperkt aantal zorgverleners. De keuze die je hebt als consument is daarom kleiner, maar in ruil daarvoor betaal je dan ook minder premie.

Online medicijnen bestellen en vragen stellen

Niet alleen wordt er met minder ziekenhuizen afspraken gemaakt, ook je keuzevrijheid in apotheken is bij de budgetpolis beperkt. Bij sommige budgetpolissen kun je enkel nog digitaal je medicijnen bestellen, bij een online apotheek. Dit heeft als nadeel dat je minstens een dag extra moet wachten.

Daarnaast is de service bij sommige verzekeraars ook enkel digitaal. Dat wil zeggen dat je de klantenservice niet kunt bellen, maar dat al het contact digitaal verloopt.

Verschil tussen de restitutiepolis, naturapolis en budgetpolis

Ga je een zorgverzekering afsluiten, dan heb je keuze uit drie verschillende soorten. De restitutiepolis, de naturapolis en de eerder omschreven budgetpolis.

De budgetpolis en naturapolis werken op dezelfde manier. Het verschil is dat er bij de natura zorgverzekering met fors meer zorgverleners contracten gesloten worden. Hier staat vaak een wat hogere premie tegenover. Bij de restitutiepolis heb je volledige keuzevrijheid en krijg je zorg die valt onder de zorgverzekering altijd vergoed. Je bent bij deze verzekering niet afhankelijk van zorgverleners waarmee je verzekeraar contracten gesloten heeft.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie