Finipedia

Zorgverzekering in het buitenland

De Nederlandse basisverzekering geldt ook wanneer je in het buitenland bent. Gemaakte medische kosten worden wereldwijd vergoed vanuit het basispakket zorgverzekering. Let wel op: je Nederlandse zorgverzekering stelt als maximale uitkering de Nederlandse bedragen voor medische zorg. Ben je in een land waar zorg duurder is, dan moet je het verschil zelf betalen. Wil je je hiervoor verzekeren, sluit dan een aanvullende zorgverzekering of een reisverzekering met medische dekking af.

Zorgverzekering op vakantie buitenland

Met de Nederlandse basisverzekering, heb je recht op onvoorziene noodzakelijke zorg in het buitenland. Denk aan spoedeisende hulp of een ziekenhuisopname na een ongeluk. Wel gelden hierbij dus de Nederlandse bedragen als uitgangspunt voor de vergoeding. In duurdere landen vergoedt de zorgverzekering niet alles.

Duurdere landen zijn:

  • Noorwegen
  • Zwitserland
  • VS
  • Luxemburg
  • Monaco
  • Denemarken
  • Australië
  • Canada
  • Oostenrijk
  • Qatar
  • San Marino
  • Ierland
  • Verenigde Arabische Emiraten

Aanvullende zorgverzekering voor buitenland

Ga je op vakantie in één van deze duurdere landen, dan is een aanvullende verzekering afsluiten verstandig. Zo’n aanvullende verzekering biedt dekking voor de medische kosten die boven de gebruikelijke Nederlandse tarieven uitkomen.

Niet alleen in de genoemde duurdere landen kun je te maken krijgen met een rekening die je zelf moet betalen. In veel arme landen kom je al snel terecht in een privékliniek. Ook hier kunnen de kosten hoger uitvallen.

De aanvullende zorgverzekering voor medische dekking buitenland vergoedt niet alleen de volledige spoedeisende hulp, maar vaak ook extra behandelingen, zoals vaccinaties.

Reisverzekering versus aanvullende zorgverzekering

Een reisverzekering met geneeskundige dekking voor het buitenland is een alternatief voor de aanvullende zorgverzekering voor het buitenland. Voordeel van de reisverzekering is dat deze het gehele jaar door afgesloten kan worden. Dit in tegenstelling tot de zorgverzekering, die loopt van januari tot december. Verder is de dekking van de reisverzekering met medische dekking buitenland soms uitgebreider. Je krijgt bijvoorbeeld ook je eigen risico zorgverzekering vergoed.

Belangrijk om te weten: je hebt niet én de aanvullende zorgverzekering voor het buitenland én de reisverzekering met medische dekking buitenland nodig. Sluit je beiden af, dan ben je dubbel verzekerd. Je krijgt bij schade altijd maar één keer een vergoeding.

Neem je Europese zorgkaart mee

Als je tijdelijk verblijft in Europa of Australië is de Europese zorgkaart handig om mee te nemen. Met de European Health Insurance Card (EHIC) kun je in het buitenland laten zien dat je in Nederland verzekerd bent. De afspraak is dat iemand met een EHIC in de aangesloten Europese landen en in Australië wordt behandeld alsof die persoon verzekerd is onder de lokale ziekenfondsregeling.

Ook bij reizen naar andere landen is het handig de kaart mee te nemen. Het is een bewijs dat je verzekerd bent voor zorgkosten.

Werken of studeren in het buitenland

Als je gaat werken of studeren in het buitenland kun je in sommige gevallen je Nederlandse zorgverzekering aanhouden. Maar, dat kan niet altijd. Bij de Sociale Verzekeringsbank kun je nagaan hoe jij je zorgverzekering moet regelen als je voor langere tijd naar het buitenland gaat.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie