Finipedia

Ziektekostenverzekering

De zorgverzekering of basisverzekering is een verplichte ziektekostenverzekering voor iedereen die in Nederland woont of werkt. Sinds 1 januari 2006 heeft Nederland een nieuw zorgstelsel. Met de invoering hiervan is het verschil tussen particuliere ziektekostenverzekeringen en het ziekenfonds komen te vervallen. De term ziektekostenverzekering wordt nog steeds veel gebruikt. Hiermee wordt de basis zorgverzekering bedoeld.

Dekking van de ziektekostenverzekering

Met een ziektekostenverzekering verzeker je je tegen de meest voorkomende geneeskundige zorg. De overheid bepaalt jaarlijks welke zorg onder het basispakket van de ziektekostenverzekering valt.

De verzekeraar betaalt alle zorgkosten die de verzekerden maken minus het verplicht eigen risico dat iedereen moet betalen. Wil je meer zorg verzekeren dan in het basispakket is opgenomen, dan kun je een aanvullende verzekering afsluiten. De tandartsverzekering is een voorbeeld van een aanvullend pakket.

Kosten ziektekostenverzekering

Voor een ziektekostenverzekering betaal je maandelijks premie. De kosten liggen, afhankelijk van de keuzevrijheid in zorgaanbieders, gemiddeld op € 100 voor de basiszorgverzekering. De premie van de zorgverzekering 2016 is gemiddeld zo'n € 103 per maand.

Naast de premie, bestaat een verplicht eigen risico en een eigen bijdrage zorgverzekering. De overheid bepaalt elk jaar de hoogte van het verplicht eigen risico. Voor 2016 wordt dat € 385. Bovenop dat verplichte deel, kun je kiezen voor extra eigen risico. In ruil voor een hoger eigen risico, betaal je minder premie.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie