Zorgverzekering opzeggen
Aan het eind van ieder jaar kun je de zorgverzekering opzeggen. Dit moet uiterlijk op 31 december. Omdat het in Nederland verplicht is om een zorgverzekering af te sluiten, gaat opzeggen altijd gepaard met het afsluiten van een nieuwe zorgverzekering. Ga je overstappen van zorgverzekering, dan zul je merken dat bijna elke zorgverzekeraar een opzegservice biedt. Dit houdt in dat de nieuwe zorgverzekering jouw oude zorgverzekering opzegt.
Nieuwe zorgverzekering? Eerst vergelijken
Op 19 november zijn alle premies en voorwaarden voor het volgende zorgverzekeringsjaar bekend. Vanaf dat moment kun je de zorgverzekering vergelijken en eventueel je huidige zorgverzekering opzeggen. Let bij het vergelijken van de zorgverzekering op de premie, de keuzevrijheid en de inhoud van de aanvullende zorgverzekering. Dit zijn de belangrijkste punten waarop zorgverzekeringen van elkaar verschillen.
Zelf je zorgverzekering opzeggen
Zoals gezegd moet je oude zorgverzekering uiterlijk op 31 december opgezegd zijn. Een nieuwe zorgverzekering afsluiten moet uiterlijk op 31 januari. Als je wilt overstappen, maar vóór 1 januari nog geen keuze hebt gemaakt, dan kun je geen gebruik maken van een overstapservice. Je moet dan zelf je oude zorgverzekering opzeggen. Dat kan online of door het versturen van een opzegbrief. Die brief moet vóór 1 januari bij je zorgverzekeraar binnen zijn.
Sluit je je nieuwe zorgverzekering pas na 31 december af, dan geldt deze alsnog met terugwerkende kracht vanaf 1 januari, omdat je niet onverzekerd mag zijn voor zorg.
Door het jaar heen je zorgverzekering opzeggen
In principe hebben alle zorgverzekeringen een duur van één jaar. Zorgverzekeringen lopen van 1 januari tot en met 31 december. In uitzonderlijke gevallen kun je ook gedurende het jaar opzeggen. De opties op een rij:
- Je verhuist naar het buitenland
Als je in het buitenland gaat wonen, moet je een zorgverzekering in het buitenland De zorgverzekering die in Nederland loopt, kun je dan opzeggen. In het land waar je naartoe gaat, kun je een nieuwe zorgverzekering afsluiten. - Je wisselt van werkgever
Je kunt alleen tussentijds overstappen als je via je oude werkgever een collectieve zorgverzekering had én je nieuwe werkgever ook lid is van een collectiviteit. - Je gaat in militaire dienst
Militairen zijn allemaal verzekerd via het Ministerie van Defensie. Je huidige verzekering moet je dus opzeggen zodra je in militaire dienst gaat. - Je kind wordt 18
De zorgverzekering tot 18 jaar & vanaf 18 jaar werkt anders. Tot 18 jaar is een kind gratis verzekerd op de polis van een ouder. Zodra hij 18 wordt, moet hij zelf een zorgverzekering afsluiten en is de oude gratis zorgverzekering niet meer geldig. Deze moet de ouder daarom opzeggen.
- De verzekerde is overleden
De basisverzekering van een overledene hoef je niet op te zeggen. Dat gaat automatisch. Maar, had een overledene enkel een aanvullende verzekering of tandartsverzekering bij een bepaalde zorgverzekeraar? Dan moet je die wel opzeggen.
- Je komt uit een echtscheiding
Mensen die uit een scheiding komen, mogen de zorgverzekering voor hun ex-partner en kinderen te allen tijde opzeggen. Zij kunnen vervolgens een nieuwe verzekering afsluiten.
- De polisvoorwaarden zijn gewijzigd
Als een verzekeraar de premie of polisvoorwaarden in jouw nadeel verandert, dan kun je per direct je zorgverzekering opzeggen. Verzekeraars zijn verplicht om wijzigingen tijdig door te geven. Zijn de wijzigingen in jouw nadeel, dan kun je alleen opzeggen vóórdat de wijzigingen ingaan.
- Basisverzekering herroepen
Binnen 14 dagen kun je een afgesloten basisverzekering nog opzeggen zonder reden. Heb je al premie betaald, dan wordt die teruggestort.
Opzeggen niet mogelijk
Als je aan het einde van het jaar een betalingsachterstand hebt bij je zorgverzekeraar, dan kun je de zorgverzekering niet opzeggen en overstappen naar een andere verzekeraar. Het hele volgende verzekeringsjaar ben je dan opnieuw verzekerd bij je huidige zorgverzekeraar.
Gevolgen als je niet verzekerd bent
Zeg je je zorgverzekering op, maar sluit je geen nieuwe basisverzekering af? Dan ben je dus niet verzekerd voor zorg en dat is verboden in Nederland. Het Zorginstituut Nederland meldt alle onverzekerden na drie maanden aan bij een zorgverzekeraar en houdt de premie in op het inkomen. In de periode van drie maanden dat je nog niet verzekerd bent, betaal je alle medische kosten die je maakt zelf en krijg je boetes van het Zorginstituut.