Finipedia

Overstappen van zorgverzekering

Eén keer per jaar kun je overstappen van zorgverzekering. Overstappen van zorgverzekeraar kan tussen half november en 31 december. In het najaar maken de zorgverzekeraars in Nederland de nieuwe premies en voorwaarden van hun zorgverzekeringen bekend. Vanaf dat moment kun je de zorgverzekering vergelijken voor het volgende jaar. Wil je een zorgverzekering met scherpe premie die goed aansluit op jouw wensen? Dan is jaarlijks overstappen van zorgverzekering het overwegen waard.

Overstappen zorgverzekering jaarlijks overwegen

De basisverzekering wijzigt elk jaar op een aantal punten. Dit wordt vanuit de overheid geïnitieerd. Zorgverzekeraars bieden deze basiszorgverzekering aan. Ze maken hiervoor afspraken met zorgverleners als ziekenhuizen en specialisten. Met welke zorgverleners een contract gesloten wordt, kan van jaar tot jaar verschillen. Ook de premie verschilt per jaar. De zorgverzekering die nu het goedkoopste is, is dat niet perse het jaar erna.

De verzekering van de zorgverzekeraar die jij nu gekozen hebt kan dus veranderen. Hetzelfde geldt voor jouw situatie. De zorg die je nu nodig hebt, is volgend jaar misschien niet meer nodig. Dezelfde zorgverzekering aanhouden, is daarom niet altijd de beste keuze. Controleer jaarlijks of de verzekeraar nog biedt waar jij behoefte aan hebt.

Overstappen van zorgverzekering: tot wanneer?

Tot wanneer kun je overstappen van zorgverzekering? Tot 31 december voorafgaand aan het nieuwe verzekeringsjaar is de oude zorgverzekering opzegbaar. Iedereen kan daarna nog tot 1 februari een nieuwe zorgverzekering afsluiten. Sluit je een nieuwe zorgverzekering af vóór 31 december? Dan helpt die nieuwe zorgverzekeraar met overstappen. Alle zorgverzekeraars hebben een overstapservice.

Korting bij overstappen van zorgverzekering

Let wanneer je overweegt over te stappen van zorgverzekeraar op de geboden kortingen. Voorbeelden van dergelijke kortingen zijn de collectiviteitskorting, de overstapkorting, de kennismakingskorting en de stapelkorting (korting omdat je meerdere verzekeringen hebt bij één verzekeraar).

Welke aanvullende verzekering?

Valt de zorg die jij nodig hebt niet onder de dekking van de basisverzekering, dan is een aanvullende verzekering nodig. Er zijn verschillende aanvullende pakketten, die zich op verschillende soorten zorg richten.

Voorbeelden van aanvullende pakketten zijn brillen en lenzen, fysiotherapie en tandheelkunde. Kies enkel de aanvullende verzekering waarvan je denkt dat je die zorg (veel) gaat gebruiken. Een basis tandartsverzekering kost bijvoorbeeld tussen de €60 en €120 per jaar, terwijl een simpele halfjaarlijkse controle slechts €20 kost.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie