Finipedia

Verplicht eigen risico

Met een zorgverzekering, verzeker je je tegen de hoge kosten van zorg. Niet alle kosten krijg je vergoed. Je betaalt altijd een verplicht eigen risico. De hoogte van het verplicht eigen risico wordt jaarlijks bepaald door de overheid. Voor iedereen die woont of werkt in Nederland is de zorgverzekering verplicht. Het verplicht eigen risico geldt alleen voor de basisverzekering, niet voor de aanvullende verzekering.

Wat is het eigen risico?

Als je gebruik maakt van medische zorg, worden de kosten vergoed door de zorgverzekering. Maar, niet álle kosten worden vergoed. Jaarlijks heb je te maken met het verplicht eigen risico. Pas nadat je dit bedrag ‘verbruikt’ hebt, krijg je een vergoeding voor zorgkosten.

 

Hoe hoog het eigen risico is, bepaalt de overheid. Het eigen risico is de afgelopen jaren fors gestegen. Voor 2015 is het eigen risico € 375 en in 2016 wordt het met een tientje verhoogd naar € 385.

De zorgverzekering vergoedt de medische kosten die jij maakt na aftrek van het eigen risico. Bedraagt een rekening van het ziekenhuis in 2016 €1.000, dan vergoedt de zorgverzekeraar €1.000 - €385 = €615. Het verplicht eigen risico geldt per jaar, niet per behandeling.

Verplicht eigen risico geldt niet altijd

Het verplicht eigen risico hoef je niet altijd te betalen. Sommige zorgkosten zijn uitgezonderd. Dit omdat de overheid wil voorkomen dat je zorg gaat mijden vanwege het eigen risico. De volgende soorten zorg vallen niet onder het eigen risico en worden volledig vergoed vanuit de basiszorgverzekering:

  • Huisartsenzorg
  • Zorg voor kinderen tot 18 jaar
  • Zorg die vergoed wordt vanuit een aanvullende zorgverzekering
  • Verloskundige zorg en kraamzorg (hiervoor geldt wel een eigen bijdrage zorgverzekering)
  • Bepaalde hulmiddelen
  • Nationale bevolkingsonderzoeken, zoals het onderzoek naar baarmoederhalskanker
  • De griepprik voor risicogroepen, zoals ouderen

Voor zorg die de basisverzekering niet vergoedt, betaal je nooit eigen risico. Dit geldt bijvoorbeeld voor zorgkosten die vergoed worden door de aanvullende zorgverzekering.

Redenen dat het verplicht eigen risico bestaat

Het eigen risico is in het leven geroepen om de kosten van zorg laag te houden. Er zijn twee redenen waarom het eigen risico ervoor zorgt dat de zogenaamde schadelast voor zorgverzekeraars lager is.

  1. Mensen die zorgkosten maken, betalen eerst een deel zelf. Alleen het deel van de rekening dat overblijft moet de zorgverzekeraar vergoeden.
  2. Mensen maken minder snel (onnodig) gebruik van zorg, omdat ze een deel zelf moeten betalen.

Het eigen risico zorgt voor lagere premies voor de zorgverzekering. Zou het eigen risico wegvallen, dan gaan de premie automatisch omhoog.

Vrijwillig eigen risico mogelijk

Naast het verplicht eigen risico dat de overheid voor iedereen vaststelt, kun je een vrijwillig hoger eigen risico nemen. In ruil daarvoor zal de premie die jij betaalt, lager worden. Het verplicht eigen risico kun je vrijwillig verhogen met maximaal € 500. De premie kan tot € 15 per maand dalen in ruil voor een hoger vrijwillig eigen risico.

Het verhogen van je eigen risico is alleen verstandig als je gezond bent en verwacht weinig zorg te gaan gebruiken. Houd er wel rekening mee dat wanneer je bijvoorbeeld toch in het ziekenhuis belandt, je in een keer een flinke rekening toegestuurd krijgt.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie