Finipedia

Eigen risico zorgverzekering aftrekbaar

In het verleden was het eigen risico van de zorgverzekering aftrekbaar voor de belasting. Inmiddels is dit anders. Het verplicht eigen risico dat je betaalt als je zorg gebruikt, is niet aftrekbaar van de inkomstenbelasting. Hetzelfde geldt voor de eigen bijdrage zorgverzekering. De enige zorgkosten die nog aftrekbaar zijn, zijn de zogenaamde specifieke zorgkosten.

Specifieke zorgkosten aftrekbaar voor belasting

Het eigen risico en de eigen bijdrage van de zorgverzekering zijn niet aftrekbaar voor de belasting. Bepaalde specifieke zorgkosten zijn dit wel.

Het gaat hierbij om zorgkosten die niet vergoed worden via de basisverzekering of de aanvullende verzekering. Bij een gedeeltelijke vergoeding, kunt je het niet-vergoede deel van de zorgkosten opvoeren. Steunzolen, kunstgebitten en vervoerskosten naar het ziekenhuis zijn bijvoorbeeld onder bepaalde voorwaarden aftrekbaar.

Of én hoeveel van de specifieke zorgkosten aftrekbaar zijn is afhankelijk van je inkomen. Ook het totale bedrag aan kosten is van invloed. Er geldt een drempel, afhankelijk van je inkomen. Pas als de kosten boven dit bedrag uitkomen, kun je de specifieke zorgkosten aftrekken van de inkomstenbelasting bij de belastingaangifte. Op de website van de Belastingdienst kun je een berekening maken.

Vrijwillig eigen risico zorgverzekering aftrekbaar?

Iedereen in Nederland moet verplicht een zorgverzekering afsluiten. Bij het basispakket zorgverzekering hoort een verplicht eigen risico. Het is mogelijk om het eigen risico vrijwillig te verhogen. Het vrijwillige eigen risico zorgverzekering is, net zoals het verplicht eigen risico, niet aftrekbaar voor de belasting.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie