Finipedia

Zorgverzekering tot 18 jaar & vanaf 18 jaar

Als je 18 jaar wordt, dan heb je een eigen zorgverzekering nodig. Tot 18 jaar ben je gratis verzekerd op de zorgverzekering van je ouders. Tussen 18 jaar en ongeveer 24 jaar is het qua premie slim om voor een zorgverzekering studenten te kiezen. Zo’n verzekering kun je vaak ook afsluiten als je nog niet of niet meer studeert. Een studentenzorgverzekering is vaak flink goedkoper dan een reguliere zorgverzekering. 

Zorgverzekering tot 18 jaar

Tot 18 jaar sta je als kind bijgeschreven op de zorgverzekering van (één van) je ouders. Je ouders hoeven geen premie voor jou te betalen. Kinderen tot 18 jaar zijn gratis meeverzekerd via de basisverzekering. Daarnaast heb je tot je 18e ook recht op een vergoeding voor bijvoorbeeld fysiotherapie en een gratis tandartsverzekering. Vanaf je 18e, verandert dit. 

Zorgverzekering vanaf 18 jaar

Vanaf 18 jaar is het verplicht om zelf een zorgverzekering af te sluiten. Doe je dat nadat je 18 jaar geworden bent niet, dan krijg je automatisch een zorgverzekering bij de zorgverzekeraar van je ouders. Je kunt ook kiezen voor het overstappen van zorgverzekering.

Wanneer overstappen  bij 18 jaar?

Wisselen van zorgverzekering moet uiterlijk in de maand volgend op de maand dat je 18 wordt. Voorbeeld: ben je op 7  februari jarig, dan moet je per 1 april zelfstandig verzekerd zijn.  Als je wilt overstappen van zorgverzekering, dan neemt de nieuwe zorgverzekeraar meestal de administratieve handelingen rondom het overstappen voor je uit handen.

Overstappen zorgverzekering of niet?

Je hoeft niet verplicht over te stappen van zorgverzekering als je 18 jaar wordt. Je kunt ook bij je huidige zorgverzekeraar verzekerd blijven. Je krijgt dan een eigen zorgpolis. Willen jij of je ouders een lagere premie zorgverzekering betalen, dan kan overstappen verstandig zijn. Met een speciale studentenzorgverzekering betaal je vaak minder premie.

Elk jaar overstappen?

Ben je ouder dan 18 jaar, dan kun je vervolgens - als je dat wilt - elk jaar overstappen van zorgverzekering. Je moet dan uiterlijk op 31 december je oude zorgverzekering opzeggen en uiterlijk op 31 januari een nieuwe zorgverzekering hebben gekozen.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie