Finipedia

Zorgverzekering studenten

Veel verzekeraars bieden een speciale studenten zorgverzekering aan. Deze zorgverzekering voor studenten bestaat uit het basispakket met een lage premie. De zorgverzekering voor studenten kan uitgebreid worden met een aanvullende verzekering die specifiek op studenten afgestemd is. Studenten hebben over het algemeen weinig zorg nodig, waardoor de standaard basisverzekering voor hen in veel gevallen genoeg dekking biedt.

Aanvullende dekking speciaal voor studenten

Bij de basiszorgverzekering bieden veel verzekeraars aanvullende verzekeringen die specifiek afgestemd zijn op de behoeften van studenten. Anticonceptie, vaccinaties voor verre reizen en fysiotherapie zijn voorbeelden van soorten zorg die vaak door zo’n pakket specifiek voor studenten vergoed worden.

Ga bij jezelf na of je een aanvullende verzekering echt nodig hebt. In sommige gevallen is het voordeliger om geen aanvullende zorgverzekering af te sluiten, maar zelf voor zorg te betalen die niet vergoed wordt vanuit de basisverzekering.

Hoog eigen risico voor studenten interessant

De overheid stelt jaarlijks het verplicht eigen risico vast. In 2016 wordt dat €385. De eerste € 385 aan zorgkosten betaal je dus zelf. Het is mogelijk om het eigen risico vrijwillig te verhogen met maximaal € 500. Verwacht je weinig zorg nodig te hebben, dan is dit zeker een optie. In ruil voor het verhogen van het eigen risico krijg je namelijk korting op je maandelijkse premie.

Verschillende soorten zorgverzekeringen voor studenten

Wie een zorgverzekering gaat afsluiten, heeft de keuze uit de restitutiepolis, de naturapolis en de budgetpolis. Dit onderscheid vind je ook bij de zorgverzekering voor studenten. Met een restitutiezorgverzekering kan je bij elk ziekenhuis en elke arts in Nederland terecht. Bij de naturazorgverzekering is je keuzevrijheid iets beperkter.

De goedkoopste zorgverzekering is de budgetpolis. Bij deze zorgverlening heb je maar weinig keuzevrijheid. Je krijgt de zorgkosten enkel volledig vergoed, als je naar een ziekenhuis of arts gaat waarmee je zorgverzekeraar een contract gesloten heeft. Daar tegenover staat een lage premie.

Zorgverzekeraars hebben studenten graag als klant

Omdat studenten weinig zorgkosten maken, hebben verzekeraars graag dat zij een zorgverzekering bij hen afsluiten. Omdat er weinig gebruik gemaakt wordt van zorg, zal de verzekeraar weinig hoeven te vergoeden. Met allerlei acties promoten verzekeraars daarom hun zorgverzekering voor studenten.

De zorgverzekering studenten mag ook door mensen die niet meer studeren afgesloten worden. Bij de basisverzekering is de zorgverzekeraar namelijk verplicht om iedereen te accepteren. Ook al richt de verzekeraar zich met de studentenzorgverzekering dus op studenten, iedereen kan deze verzekering afsluiten. Voor de aanvullende dekkingen geldt dit acceptatieplicht overigens niet.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie