Finipedia

Zorgverzekering orthodontie

Met orthodontie wordt de stand van de tanden met behulp van een beugel ‘geoptimaliseerd’. Orthodontie is duur en kan een flinke kostenpost zijn. Voor een volledige beugel voor boven- en onderkaak betaal je al gauw € 2.000. De reguliere zorgverzekering biedt geen dekking voor orthodontie. Omdat orthodontie niet onder het basispakket zorgverzekering valt, is het verstandig om een aanvullende zorgverzekering voor orthodontie af te sluiten als je een beugel verwacht nodig te hebben.

Aanvullende zorgverzekering orthodontie

Een aanvullende verzekering die ook een vergoeding voor orthodontie biedt, kost gemiddeld € 35 per maand, wat neer komt op € 420 per jaar. Dit bedrag betaal je dus bovenop de premie van de basisverzekering.

De vergoeding die daar tegenover staat ligt tussen de € 750 en € 2.500. Vaak wordt deze vergoeding eenmaal in de hele verzekeringsperiode bij een verzekeraar geboden. Ga je overstappen van zorgverzekering nadat de vergoeding voor orthodontie ‘op’ is en sluit je vervolgens een aanvullende verzekering voor orthodontie bij een andere verzekeraar af? Dan gaat er een nieuwe periode in en krijg je dus opnieuw vergoeding voor orthodontie.

Zorgverzekering orthodontie voor kinderen

De zorgverzekering tot 18 jaar en vanaf 18 jaar verschilt sterk. Kinderen tot 18 jaar zijn gratis verzekerd via de zorgverzekering van hun ouders. De basiszorgverzekering biedt voor kinderen een vergoeding voor de tandarts. Orthodontie wordt echter niet vergoed.

Voor een kind zelf kan geen aanvullende verzekering voor orthodontie afgesloten worden. Een kind verzekeren voor de kosten van orthodontie, moet via de zorgverzekering van één van de ouders.  Wanneer de verzekering van de ouder waarop het kind is bijgeschreven, wordt uitgebreid met een aanvullende verzekering met dekking voor orthodontie, dan geldt het aanvullende pakket ook voor het kind.

Wachttijd in zorgverzekering orthodontie

Let bij het afsluiten van een aanvullende zorgverzekering voor orthodontie op de wachttijd. Sommige verzekeringen hanteren een wachttijd voordat men aanspraak kan maken op vergoeding van een beugel. Wachttijd betekent dat je al wel premie betaalt, maar nog geen vergoeding kunt krijgen. Voor de aanvullende zorgverzekering voor orthodontie, is de wachttijd vaak een jaar. Ook bij overstappen naar een andere zorgverzekeraar is het verstandig de wachttijd in de gaten te houden.

Tandartsverzekering en zorgverzekering orthodontie niet hetzelfde

Orthodontie is niet automatisch verzekerd via de tandartsverzekering. De meeste standaard tandartsverzekeringen bieden geen dekking voor orthodontie. Heb jij of heeft je kind een beugel nodig? Dan heb je een uitgebreide tandartsverzekering nodig.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie