Finipedia

Zorgverzekering vergelijken

Wanneer je een zorgverzekering gaat afsluiten, zul je merken dat er veel opties zijn. De zorgverzekering vergelijken, is daarom belangrijk. De inhoud van de basiszorgverzekering is bij elke verzekeraar hetzelfde. Daarop hoef je de zorgverzekering niet te vergelijken. Waar je wél op moet letten bij het vergelijken van de zorgverzekering is de premie en de zorgverleners van wie de zorg vergoed wordt. Op deze punten verschillen zorgverzekeringen wel van elkaar.

Basisverzekering niet overal hetzelfde

Het is in Nederland verplicht om een basisverzekering af te sluiten. Met deze verzekering ben je verzekerd voor de belangrijkste zorg. De inhoud van de basis zorgverzekering is vastgesteld door de overheid. Elke basisverzekering vergoedt daarom hetzelfde. Toch zit er verschil tussen de verzekeraars.

Verzekeraars bieden verschillende soorten verzekeringen aan: de restitutiepolis, de naturapolis en de budgetpolis. Het grote verschil tussen deze drie soorten, is van welke zorgverleners je de zorg vergoed krijgt.

Naturapolis vergelijken met restitutiepolis

Verreweg de meeste zorgverzekeringen bieden dekking op basis van restitutie of natura. De restitutiepolis is vaak wat duurder, omdat de verzekering volledig vrije artsenkeuze biedt: jij mag zelf bepalen welke zorgverlener jou behandelt en je krijgt de zorg vervolgens altijd vergoed.

De naturapolis is goedkoper, omdat zorgverzekeraars groot inkopen bij een beperkter aantal zorgverleners. Daarom biedt een naturapolis geen vrije artsenkeuze. Bij de meeste verzekeraars kun je met de naturapolis bij zo’n 80 procent van de ziekenhuizen en specialisten terecht. Kies je voor een zorgverlener waar jouw verzekeraar geen contract mee gesloten heeft, dan krijg je geen of een lagere vergoeding. Voordeel van de natura zorgverzekering is de lagere premie.

De naturapolis is een verstandige keuze als je weinig zorg nodig hebt of geen waarde hecht aan vrije artsenkeuze. Voor je begint met het vergelijken van de zorgverzekering, is het belangrijk om na te denken waar jouw voorkeur naar uit gaat.

Budgetverzekering

De budgetzorgverzekering lijkt op de natura zorgverzekering. Ook met de budgetpolis kun je enkel terecht bij gecontracteerde zorgverleners. Omdat de aanbieders van de budgetpolis flink geschrapt hebben in het aantal gecontracteerde ziekenhuizen en specialisten, heb je nog minder keuzevrijheid. Je kunt bijvoorbeeld maar bij 15 van de 90 ziekenhuizen terecht. Hierdoor is de budgetpolis de goedkoopste zorgverzekering.

Kosten zorgverzekering vergelijken

De naturazorgverzekering kostte in 2015 tussen de €80 tot €90 per maand. De budgetpolis was nog één of twee tientjes goedkoper. De premie van een restitutiepolis lag tussen de €90 en €110 per maand.

Vergelijk de korting voor verhoging eigen risico

Een zorgverzekering heeft een verplicht eigen risico. Minder premie betalen is mogelijk als je het eigen risico zorgverzekering verhoogt. Hoe hoger het vrijwillige extra eigen risico, des te lager de premie. Een hoger eigen risico verlaagt de premie €5 tot €15 euro per maand. De korting die je krijgt verschilt per verzekeraar. Let hier dus op bij het vergelijken van de zorgverzekering.

Aanvullende zorgverzekering

Omdat het basispakket zorgverzekering niet alle zorg vergoedt, bestaat de aanvullende zorgverzekering. Verzekeraars mogen zelf bepalen hoe ze de aanvullende zorgverzekering invullen. Bedenk bij het vergelijken van zorgverzekeringen goed welke zorg je het komende jaar nodig hebt. Dit zijn voorbeelden van zorg die in een aanvullende zorgverzekering kunnen zitten:

Aanvullende zorgverzekeringen zijn af te sluiten in pakketten. Studenten hebben een ander aanvullend pakket nodig dan 55+ers. 

Elk jaar je zorgverzekering vergelijken

Vergelijk elk jaar zorgverzekeringen! Elk jaar worden de dekking en premies aangepast, waardoor jouw voordelige zorgverzekering van dit jaar, volgend jaar misschien niet meer de beste zorgverzekering is.

Wanneer zorgverzekering vergelijken

Je kunt het hele jaar door zorgverzekeringen vergelijken, maar overstappen van zorgverzekering kan alleen tussen 1 november en 31 december. Halverwege november zijn de dekkingen, het eigen risico en de premies voor de zorgverzekering 2016 bekend. Vanaf dat moment kun je een zorgverzekering vergelijken voor 2016.

Een zorgverzekering afsluiten op een ander moment is alleen mogelijk als je nog geen zorgverzekering had of als je op de grens zit van een zorgverzekering tot 18 jaar & vanaf 18 jaar.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie