Finipedia

Zorgverzekering 2016

Ook in 2016 is het voor elke Nederlander van 18 jaar of ouder verplicht om een zorgverzekering te hebben. Met de zorgverzekering verzeker je je tegen de belangrijkste zorg, zoals zorg door de huisarts en specialisten in het ziekenhuis. Wat er precies vergoed wordt vanuit de zorgverzekering, verandert jaarlijks op een aantal punten. Zo ook voor 2016.

Kosten zorgverzekering 2016

Het verplicht eigen risico is in 2016 een tientje hoger dan in 2015, namelijk € 385. Ook de premie is iets hoger dan in 2015. Gemiddeld is de zorgpremie in 2015 ongeveer € 100. Wegwijs heeft een overzicht van de premies zorgverzekering 2016.

Omdat de kosten voor de zorgverzekering in 2016 hoger zijn dan in 2015, krijgen we ook meer zorgtoeslag. In 2015 kon je maximaal € 78 zorgtoeslag krijgen. Voor dit jaar ligt dat maximum op € 83 per maand.

Overstappen van zorgverzekering

Als je je oude zorgverzekering vóór 31 december 2015 hebt opgezegd, kun je nog tot uiterlijk 31 januari 2016 overstappen van zorgverzekering. Ben je je oude zorgverzekering opzeggen vergeten, dan is een nieuwe zorgverzekering afsluiten niet meer mogelijk. Je zit dan nog een jaar aan je oude vast.

Voor mensen die in een bijzondere situatie zitten, is de zorgverzekering wijzigen middenin het jaar wel mogelijk. Denk aan jongeren die 18 jaar worden of aan mensen die scheiden.

Soorten zorgverzekering in 2016 nog hetzelfde

De restitutiepolis en de naturapolis bestaan in 2016 nog steeds. Met een restitutiepolis kun je naar een zorgverlener naar keuze. De restitutiepolis is vanwege de vrije artsenkeuze wat duurder dan de naturapolis.

Voor een naturapolis koopt de verzekeraar zorg in bij een beperkt aantal zorgverleners. Van vrije artsenkeuze is dus geen sprake. Tenminste, niet als je de zorg volledig vergoed wilt krijgen. Kiezen voor een niet gecontracteerde zorgverlener kan wel, maar je moet dan een deel van de zorgkosten zelf betalen. Dat deel kan oplopen tot 50% van de rekening.

Budgetpolis

De budgetpolis is vergelijkbaar met de natura zorgverzekering. Het verschil is dat de budgetpolis een zeer gering aantal gecontracteerde zorgverleners kent. De keuzevrijheid is in deze polis dus nog beperkter. Hierdoor is ook de premie lager. Hecht je geen waarde aan vrije artsenkeuze of verwacht je in 2016 weinig zorg nodig te hebben, dan is de budgetpolis voor jou de goedkoopste zorgverzekering

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie