Finipedia

Zorgverzekeringswet

De Zorgverzekeringswet is in 2006 ingegaan. Daarvoor bestonden het ziekenfonds voor de lage inkomens en de particuliere zorgverzekering voor hogere inkomens. In de Zorgverzekeringswet staan de regels waaraan alle zorgverzekeraars zich moeten houden. Als consument is het belangrijk om een aantal van die regels te kennen.

Regels van de Zorgverzekeringswet

De overheid heeft de Zorgverzekeringswet in 2006 geïntroduceerd met als doel de zorg beter en betaalbaarder te maken. Hiervoor heeft de overheid een aantal regels opgesteld die de zorgverzekeraars Nederland moeten naleven. De belangrijkste regels zijn:

  • Alle zorgverzekeraars moeten iedereen accepteren voor de basisverzekering. Dus ook als je chronisch ziek of oud bent, of minder gezond leeft.
  • Alle zorgverzekeraars moeten alle zorg vergoeden die onder de basisverzekering valt. Wat er in het basispakket zit, wordt jaarlijks bepaald.
  • Zorgverzekeraars mogen voor dezelfde zorgverzekering niet meer premie vragen aan iemand die veel zorg nodig heeft dan aan een gezonde klant.
  • Consumenten moeten goede en transparante informatie krijgen van alle zorgverzekeraars in Nederland.
  • Het kan niet zo zijn dat de ene zorgverzekeraar alle ‘dure klanten’, die veel zorg nodig hebben, krijgt, terwijl andere zorgverzekeraars goed wegkomen met alleen gezonde klanten. De zorgverzekeraars moeten de risico’s daarom onderling eerlijk verdelen.

Zekerheid voor consumenten dankzij Zorgverzekeringswet

Dankzij de Zorgverzekeringswet hebben consumenten bepaalde zekerheden. Je weet zeker dat zorgverzekeraars je niet weigeren voor de basisverzekering, geen oneerlijke premie rekenen als je ziek bent, de verplichte zorg altijd vergoeden en transparante informatie verschaffen.

Let op: voor de aanvullende verzekering kunnen zorgverzekeraars wel mensen weigeren.

Verzekeraars richten zich op specifieke (gezonde) doelgroepen

Hoewel het officieel niet mag, proberen veel zorgverzekeraars een gezonde groep mensen aan zich te verbinden. Ze richten zich bijvoorbeeld op een relatief gezonde doelgroep als jongeren of vegetariërs. Hoewel de verzekeraars met behulp van een campagne doen voorkomen dat ze die verzekering alléén voor die doelgroep is, mag iedereen deze verzekering afsluiten. Een bejaarde kan dus ook een zorgverzekering voor studenten nemen.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie