Finipedia

Zorgverzekering verplicht

Het afsluiten van de zorgverzekering is in Nederland verplicht voor iedereen van 18 jaar of ouder. De verplicht af te sluiten basisverzekering vergoedt de belangrijkste zorg: denk hierbij aan de huisarts, medicijnen en spoedeisende hulp. Je kunt er daarnaast zelf voor kiezen om het basispakket zorgverzekering uit te breiden met een aanvullende zorgverzekering voor zorgkosten die niet onder de basis zorgverzekering vallen.

Wie is niet verplicht om een zorgverzekering af te sluiten?

In principe is elke Nederlander van 18 jaar of ouder verplicht om een zorgverzekering af te sluiten. Er zijn echter een paar uitzonderingen van groepen die geen zorgverzekering af hoeven te sluiten:

 • Militairen
 • Gelovigen met gemoedsbezwaren tegen verzekeren
 • Buitenlandse studenten onder de 30 jaar

Kinderen onder de 18 jaar hoeven zelf geen zorgverzekering af te sluiten. Zij zijn verzekerd via de polis van hun ouders. De inhoud van de zorgverzekering tot 18 jaar & vanaf 18 jaar  verschilt overigens op een aantal punten. Fysiotherapie en tandzorg valt voor kinderen bijvoorbeeld wel onder het basispakket, maar voor volwassenen niet.

Verplichte zorgverzekering vergoedt noodzakelijke zorg

Met de verplichte zorgverzekering wordt de meest noodzakelijke zorg vergoed. De overheid bepaalt jaarlijks wat er onder de basisverzekering valt. Op dit moment valt de volgende zorg onder de verplichte zorgverzekering:

 • Spoedeisende hulp
 • Zorg van huisarts en medisch specialisten
 • Zorg van verloskundigen en kraamzorg (hiervoor betaal je wel een eigen bijdrage zorgverzekering)
 • Verblijf in een ziekenhuis en ziekenvervoer
 • De meeste geneesmiddelen (soms geldt een eigen bijdrage)
 • Paramedische zorg voor chronisch zieken, zoals fysiotherapie en logopedie.
 • Hulpmiddelen voor een specifieke beperking
 • Tandheelkundige zorg voor jongeren. Vanaf 18 jaar valt alleen chirurgische tandheelkundige zorg en het uitneembare kunstgebit onder de basisverzekering.

Verplicht eigen risico bij zorgverzekering

Voor het basispakket van de zorgverzekering geldt voor iedereen een verplicht eigen risico. Wat onder het eigen risico zorgverzekering valt en hoe hoog het eigen risico is, wordt jaarlijks door de overheid bepaald. In 2016 bedraagt het eigen risico zorgverzekering € 385, een tientje meer dan dit jaar.

Aanvullende zorgverzekering niet verplicht

Voor zorg die niet in de basisverzekering zit, kun je een aanvullende zorgverzekering afsluiten. De aanvullende verzekering is niet verplicht. Voor alle soorten zorg bestaat een aanvullend pakket. Veelvoorkomende voorbeelden van de aanvullende zorgverzekering zijn:

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie