Finipedia

Geen zorgverzekering

Was jij van plan komend jaar geen zorgverzekering af te sluiten, bijvoorbeeld omdat je afgelopen jaar nauwelijks van deze verzekering gebruik hebt gemaakt? Helaas. Voor iedereen die in Nederland woont of werkt is de zorgverzekering verplicht. De overheid heeft dat vastgelegd in de Zorgverzekeringswet. Geen zorgverzekering afsluiten is slechts voor een aantal groepen toegestaan. Wat zijn de gevolgen als je geen zorgverzekering hebt en wanneer heb je die verplichting niet?

Consequenties als je geen zorgverzekering hebt

Als je geen zorgverzekering hebt afgesloten, heeft dat financiële gevolgen. Het Zorginstituut Nederland controleert of iedereen wel verzekerd is voor zorg. Ben je dat niet, dan krijg je een brief van de organisatie. Je hebt dan drie maanden de tijd om alsnog een zorgverzekering af te sluiten.

Sluit je binnen drie maanden geen zorgverzekering af, dan krijg je een boete van meerdere honderden euro’s en meldt het Zorginstituut je aan bij een zorgverzekeraar. Het instituut is gemachtigd om de premie in te houden op je salaris of uitkering. In de tijd dat je geen zorgverzekering hebt, betaal je zelf de medische kosten die je maakt.

Wanneer hoef je geen zorgverzekering af te sluiten?

Voor sommige groepen in Nederland is het toegestaan om geen zorgverzekering af te sluiten. Bijvoorbeeld vanwege je werk of als je vanwege je geloofsovertuiging geen zorgverzekering mag afsluiten. Een overzicht:

  • Als je als militair werkt
    Je bent dan automatisch verzekerd voor ziektekosten via het Ministerie van Defensie. Om die reden hoef je als militair in actieve dienst zelf geen zorgverzekering af te sluiten.

  • Als je gemoedsbezwaren hebt tegen een zorgverzekering
    Iemand is gemoedsbezwaard als hij vanwege zijn geloof of levensovertuiging geen zorgverzekering wil. Als je gemoedsbezwaard bent, betaal je wel gewoon een bijdrage voor zorg. Dit loopt niet via een verzekeraar maar via de Belastingdienst.

  • Buitenlandse studenten onder de 30 jaar
    Buitenlandse studenten jonger dan 30, hoeven geen Nederlandse zorgverzekering te hebben als ze enkel voor hun studie tijdelijk in Nederland wonen.

Geen aanvullende zorgverzekering

Naast de verplichte basisverzekering, die dus door bijna elke Nederlander afgesloten moet worden, bestaat de aanvullende verzekering. Hiermee verzeker je je tegen zorgkosten die niet onder het basispakket zorgverzekering vallen. De aanvullende zorgverzekering is niet verplicht.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie