Oldtimer-verzekering
Heb je een oldtimer, dan kun hiervoor een speciale autoverzekering afsluiten. Het loont om een speciale oldtimer-verzekering af te sluiten, omdat deze vaak flink goedkoper is dan een gewone autoverzekering. Wel is het belangrijk om erop te letten dat jouw auto daadwerkelijk een oldtimer is volgens je verzekeraar. Per verzekeraar en per automerk verschillen de criteria.
Verplicht WA op je oldtimer-verzekering
Net zoals bij elke andere auto, moet je met een oldtimer minimaal een WA-verzekering hebben. Maar ook voor je oldtimer kun je een uitgebreidere autoverzekering afsluiten. Je kunt, net als bij de gewone autoverzekering, ook kiezen voor de uitgebreide verzekeringsvarianten WA+ en all risk autoverzekering.
Zomertarief bij oldtimer-verzekering
Bij een oldtimer-verzekering kun je kiezen tussen het jaartarief en het zomertarief. Het zomertarief is lager, omdat je oldtimer dan alleen in de zomer de weg op mag. Om te bepalen wanneer dat is, wordt de zomertijd aangehouden. Op de laatste zondag van maart gaat de zomertijd in. Je oldtimer kan verzekerd de weg op tot de laatste zaterdag van oktober.
Voordelen van een oldtimer-verzekering
Vooropstaand: een oldtimer-verzekering is een goedkope autoverzekering. Voor vijf euro per maand kun je je klassieker al verzekeren. Daarbij wordt er meestal niet gekeken naar je leeftijd of naar je schadevrije jaren. Een oldtimer-verzekering is zo goedkoop, omdat er met oldtimers vaak voorzichtig wordt omgegaan en er weinig mee gereden wordt.
Voorwaarden van een oldtimer-verzekering
Een oldtimerverzekering is niet alleen zo goedkoop, omdat er voorzichtig mee wordt omgesprongen. Door allerlei voorwaarden en restricties vanuit de verzekeringsmaatschappij is het risico zeer klein dat de verzekeraar uit moet keren. Daarnaast zijn er veel voorwaarden waaraan je moet voldoen, om de oldtimer-verzekering af te mogen sluiten.
- Je moet naast je oldtimer een ‘normale’ auto hebben voor dagelijks gebruik. Zo maak je minder kilometers met je oldtimer en is het risico dat je schade veroorzaakt kleiner.
- Je zit vast aan een maximaal toegestaan aantal kilometers. Met je oldtimer mag je bij veel verzekeraars maar 7.500 kilometer per jaar rijden.
- Je mag je klassieker niet gebruiken om op en neer naar je werk te rijden, boodschappen te doen of je kinderen naar school te brengen. Een verzekeraar ziet een oldtimer echt als toerauto.
- Je moet aan bepaalde beveiligingsmaatregelen voldoen. Vaak verplicht de autoverzekeraar je om een SCM te hebben. Dat staat voor Stichting Certificering Motorrijtuigen. Daarnaast moeten dure auto’s met een waarde van boven de € 25.000 een beveiligingssysteem hebben dat diefstal tegengaat.
- Je auto moet bij sommige verzekeraars een minimale waarde hebben. Die waarde dient getaxeerd te worden.
- Sommige automerken worden uitgesloten van de oldtimer-verzekering.
- Je mag je auto niet verhuren als bruidsauto of taxi. Wel mag je, als het bij een hobby blijft, meedoen aan bepaalde (toer)tochten. Races daarentegen mogen niet.
Lees ook: All seasonbanden: goede keus of niet?
Oldtimer volgens belastingdienst
Om een oldtimerverzekering af te mogen sluiten of om geen wegenbelasting te hoeven betalen, moet je natuurlijk een oldtimer hebben. Er gelden verschillende regels voor wanneer een auto een oldtimer is. Een belangrijke voorwaarde is dat het type auto al een lange tijd niet meer gemaakt wordt.
Oldtimer voor vrijstelling wegenbelasting
Om geen motorrijtuigenbelasting te hoeven betalen, moet je auto 40 jaar of ouder zijn. Voor auto’s van tussen de 40 en 27 jaar oud, geldt een overgangsregeling. Meer informatie hierover vind je op de website van de Belastingdienst.
Oldtimer voor afsluiten oldtimer-verzekering
Een auto die volgens de Belastingdienst een oldtimer is, is dat niet automatisch ook voor de autoverzekeraar. Autoverzekeraars bekijken naast de leeftijd van de auto ook andere zaken om vast te stellen of je auto een oldtimer is.
Wat betreft de leeftijd zijn ze milder dan de Belastingdienst. Bij sommige verzekeraars kan een auto van 15 jaar oud al een oldtimer zijn. Leeftijd is echter niet de enige voorwaarde. Vaak wordt gekeken naar de waarde, het aantal kilometers dat je ermee rijdt en het automerk. Er wordt soms ook gekeken of je auto voorkomt in de Oldtimer Catalogus of het boek ‘De onschatbare Klassieker’.
Semi-oldtimer-verzekering
Is je oldtimer te jong voor de oldtimer-verzekering, gebruik je hem te vaak of is hij je enige auto? Dan voldoe je niet aan een aantal belangrijke eisen van de oldtimer-verzekering. Daarom bestaat er ook een semi-oldtimer-verzekering. De eisen daarvan zijn wat ruimer, maar de premie ligt ook iets hoger.
Bij sommige semi-oldtimer-verzekeringen kun je je auto al verzekeren als hij tien jaar of ouder is. Hij moet dan wel aan andere oldtimer-eisen voldoen, zoals voorkomen in de Oldtimer Catalogus. Met een semi-oldtimerverzekering mag je meer kilometers maken en hoef je geen extra auto te hebben voor het dagelijks gebruik. Voor jonge oldtimers kan de yountimer-verzekering ook een goede optie zijn.