Motorverzekering
Bij de motorverzekering heb je keuze uit de WA-verzekering, WA+ en volledig casco. Deze drie varianten zijn hetzelfde als bij de autoverzekering. Een motorverzekering is verplicht, je moet minimaal WA-verzekerd zijn. Wel kun je besparen op je motorverzekering.
WA-verzekering
De WA-verzekering keert uit als jouw motor schade aan anderen toebrengt. Omdat WA verplicht is, zijn de eisen aan deze verzekering in de wet vastgelegd. Bij letsel dient de verzekeraar tot 5 miljoen euro te vergoeden. Bij materiƫle schade ligt dat bedrag op 2,5 miljoen euro.
WA+ en all risk
Voor je motor kun je ook kiezen voor WA+ en all risk (volledig casco). Aangeraden wordt om een motor van vier jaar of jonger all risk te verzekeren. Ook is all risk raadzaam als je je motor hebt gekocht met geleend geld. WA+ wordt aangeraden voor motoren van vijf tot twaalf jaar oud.
Is je motor ouder dan twaalf jaar? Dan is WA vaak voldoende. De dagwaarde van een motor van twaalf jaar of ouder, is de hoge premie van een uitgebreidere verzekering meestal niet waard.
Premiebepalende factoren motorverzekering
Naast het soort dekking dat je kiest, zijn er andere factoren die op de premie van je motorverzekering van invloed zijn.
- Merk en type motor (waarde)
Bij uitgebreidere verzekeringen wordt ook gekeken naar de waarde van de accessoires van je motor.
- Je leeftijd
Ben je nog jong? Dan ligt de premie van je motorverzekering vaak hoger dan voor mensen die ouder zijn en meer motorrijervaring hebben. - Jouw schadevrije jaren
Heb je al veel jaren motorrijervaring zonder schade te claimen? Dan heb je een aantal schadevrije jarenopgebouwd. De hoeveelheid van deze schadevrije jaren geven je korting op de bonus-malus-laddervan je verzekeraar. Dit heet no-claim-korting. - Kilometerstand
Het aantal kilometer dat je per jaar rijdt met je motor, heeft invloed op je verzekeringspremie. Hoe meer kilometers je aflegt, des te hoger is je premie.
Lees ook: 7 misverstanden over de autoverzekering
- Postcode
Veel verzekeraars kijken naar waar je woont. Woon je in een grote stad of op een plek waar veel motors worden gestolen? Dan zal je premie hoger zijn dan wanneer je in een veilig plattelandsdorpje woont. - Eigen risico
In ruil voor een lagere premie kun je vaak voor een hoger eigen risico kiezen. Kies je juist voor een lager eigen risico dan de standaard? Dan betaal je uiteraard meer premie. - Extra verzekeringen
Wil je aanvullende verzekeringen voor je motor? Dan betaal je daar natuurlijk voor. Tegen een hogere premie kun je bijvoorbeeld een opzittendenverzekering kiezen. Dit is de motorvariant van de inzittendenverzekering. Ook verkeersrechtsbijstand, de no-claim-beschermer en pechhulpzijn aanvullende verzekeringen. - Kortingen
Bij veel verzekeraars krijg je korting als je aan een aantal eisen voldoet. Heb je een bepaalde cursus gevolgd die je rijvaardigheid verbetert? Dan kun je korting krijgen. Ook als je meerdere verzekeringen onderbrengt bij dezelfde verzekeraar, kun je een korting verwachten. Verzeker je een auto bij dezelfde verzekeraar als je motor? Dan geldt de hoogste no-claim-korting voor allebei de voertuigen. - Beveiliging
Een goede beveiliging tegen diefstal kan je premie flink omlaag helpen - Zomerdekking
Voor motors bestaat de zogenoemde zomerdekking. Staat jouw motor de hele winter in de stalling? Dan kun je kiezen voor de goedkopere zomerdekking.
Regels zomerdekking
Kies je voor een zomerdekking voor je motor, dan is deze enkel verzekerd gedurende de zomerperiode. Het is verplicht om je onverzekerde motor tijdens de winter te schorsen bij het RDW. Doe je dat niet? Dan riskeer je een hoge boete. De schorsing kost geld, maar levert ook geld op. Je hoeft namelijk geen wegenbelasting en geen verzekeringspremie te betalen in de schorsingsperiode.
Heb je een cascoverzekering waarvoor je premie blijft betalen? Dan is je motor in de wintermaanden wel verzekerd tegen bijvoorbeeld diefstal.
Tweede motorverzekering
Heb je in jouw huishouden meerdere motoren, bijvoorbeeld die van je partner en die van jou? Dan kun je soms de tweede-gezins-motorregeling afsluiten. Dit werkt bij veel verzekeraars hetzelfde als je tweede auto verzekeren.