Finipedia

Huurauto-verzekering

Als je op vakantie gaat en een auto wilt huren, moet je een huurauto-verzekering afsluiten. Bij het huren van de auto en de daarbij horende autoverzekering moet je op een aantal dingen letten. Welke schade is verzekerd? Wat is het maximum verzekerde bedrag van jouw huurauto-verzekering? Hoe zit het met het eigen risico en wat betekenen bepaalde Engelse termen?

Soorten huurauto-verzekeringen

Bij de huurauto-verzekering heb je te maken met de WA-verzekering en de all risk-autoverzekering (volledig casco). Deze twee varianten kunnen nog worden aangevuld met een diefstalverzekering, inzittendenverzekering en, bij sommige aanbieders, een extra banden- en autoruitdekking.

Let op wat gedekt is

De WA-verzekering dekt, net zoals in Nederland, alleen de schade die je bij anderen aanricht. Alles wat er met jouw huurauto gebeurt, moet je zelf betalen. Ook moet je letten op het maximum bedrag dat is gedekt bij WA. In Nederland is dit verplicht 5 miljoen, maar in sommige andere landen is het veel lager. Je kunt dit maximum gedekte bedrag ophogen tegen een meerprijs.

All risk-autoverzekering

Verhuurders verhalen alle schade op jou, zelfs het kleinste krasje. Je kunt een aanvullende all risk-autoverzekering afsluiten tegen een meerprijs. Dan is ook schade aan de gehuurde auto zelf gedekt. Let wel op: soms zijn band- en ruitschade uitgesloten.

Tip: Maak, voordat je de auto meeneemt, foto’s. Misschien zit er ergens al een krasje? Als je foto’s maakt, kun je bewijzen dat de kras niet in jouw huurperiode veroorzaakt is.

Eigen risico afkopen

Omdat autoverhuurders geen enkel risico nemen en zoveel mogelijk schade op jou zullen verhalen, kan het verstandig zijn om je eigen risico af te kopen. Het eigen risico bij een huurauto-verzekering is gemiddeld genomen hoog. Dit kan variëren van ongeveer 700 euro tot 2500 euro per schadegeval.

Afkoopregelingen

Autoverhuurders rekenen zo’n hoog eigen risico, omdat ze dan nog geld kunnen verdienen met dure afkoopregelingen voor het eigen risico. Maar, er zijn ook verzekeraars die apart een eigen risico-verzekering voor huurauto’s aanbieden. Het kan veel geld schelen om verzekeraars met autoverhuurders te vergelijken wat betreft de afkoop van je eigen risico.

Engelse termen

In het Nederlands hebben verzekeringstermen andere namen dan in het Engels.

  • TPI (Third Party Insurance) is de WA-verzekering.

  • ALI (Additional Liability Insurance) is nog steeds de WA-verzekering, maar met een verhoogd maximum gedekt bedrag.

  • Collision Damage Waiver (CDW) is de beperkt casco verzekering (WA+), meestal met eigen risico.

  • Maar je hebt ook nog SCDW (Super CDW). Dat is de all risk-verzekering met een afgekocht of verminderd eigen risico.

  • Een diefstalverzekering heet in het Engels een TP (Theft Protection). Dit is meestal een diefstalverzekering met eigen risico.

  • Ook de diefstalverzekering heeft een super-variant: STP. Hier is het eigen risico (grotendeels) afgekocht.

  • LDW (Loss Damage Waiver) is de all risk-verzekering. Diefstal en vandalisme zijn hierdoor ook gedekt.

  • Personal Accident Insurance, ofwel PAI, is de ongevallen inzittendenverzekering

  • PEP (Personal Effects Protection) is een verzekering die schade aan bagage dekt.

  • Stel dat iemand schade aan je auto heeft veroorzaakt die niet verzekerd is of is doorgereden. Voor zulke situaties heb je de UMP. Dat staat voor Uninsured Motorist Protection. Deze verzekering keert uit bij letsel of overlijden als een niet-traceerbaar persoon of onverzekerde het ongeluk heeft veroorzaakt.
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie