Finipedia

Spaarrekening

Het woord zegt het al: een spaarrekening is een rekening bij een bank waarop je geld kunt sparen. Banken bieden veel verschillende soorten spaarrekeningen aan, zoals een internet spaarrekening, een spaarrekening kind, een spaardeposito, een spaarrekening voor groen sparen, enzovoorts.

Spaarrente op spaarrekening

De bank geeft spaarders elk jaar spaarrente. Als je geen geld van je spaarrekening haalt, komt er elk jaar een beetje geld bij. Op een spaarrekening krijg je altijd rente op rente

Soorten spaarrekeningen

 • De ‘standaard’ spaarrekening
  De ‘standaard’ spaarrekening is bij verreweg de meeste banken een internet-spaarrekening. Het geld op deze spaarrekening kun je via het internet of via een app op je smartphone beheren. Je kunt zelf geld overmaken, je saldo controleren en incasso’s beheren.

  Bij de meeste banken zijn alle spaarrekeningen internet-spaarrekeningen. Wel is het nog mogelijk om, eventueel tegen betaling, papieren afschriften te ontvangen en met behulp van acceptgiro’s geld over te maken. 

  Bij een reguliere spaarrekening gelden vaak geen extra voorwaarden. Er kan onbeperkt geld gestort of opgenomen worden.

 • De beperkte spaarrekening 
  De meeste banken bieden ook een reguliere spaarrekening met een aantal voorwaarden aan. Bij zo’n spaarrekening met beperkingen moet er bijvoorbeeld een minimale eerste storting worden gedaan of er moet altijd een minimum spaartegoed zijn. In ruil voor het naleven van deze voorwaarden krijg je een wat hogere rente of een bonusrente. 

 • Depositospaarrekening
  Wie zijn geld voor langere tijd vast wil zetten, kan kiezen voor een spaardeposito. Een deposito is een spaarrekening waarop je geld voor een bepaalde periode vastzet. Met de bank spreek je bijvoorbeeld af dat jouw geld drie jaar lang op een deposito blijft staan. De bank weet dan zeker dat deze drie jaar lang over jouw geld beschikt. In ruil daarvoor krijg je een hogere vaste rente.

  Er zijn verschillende soorten deposito’s. Bij sommige is het mogelijk om tussentijds geld bij te storten, bij anderen niet. 

Lid worden

 • Spaarrekening voor kind
  Banken bieden verschillende spaarrekeningen aan die gericht zijn op de toekomst. Een voorbeeld hiervan is de kinderspaarrekening. Hierop kunnen ouders en grootouders sparen voor bijvoorbeeld de studie van het kind.

  Wie wil sparen voor zijn kind, kan ook kiezen voor zilvervloot sparen. Deze kinderspaarrekening biedt naast de jaarlijkse, variabele spaarrente een extra bonus over het gehele gespaarde bedrag wanneer de rekening tot de 18e verjaardag van het kind blijft lopen.

 • Spaarrekening voor de toekomst
  Wil je sparen voor je pensioen, dan is het gunstig om hiervoor een speciale spaarrekening te openen. Doormiddel van banksparen kun je belastingvrij sparen wanneer je een pensioentekort hebt.

  Wanneer je op een ‘gewone’ spaarrekening spaart, betaal je belasting over het deel van je vermogen dat boven de grens van € 21.330 uitkomt. Je dient over je spaargeld boven dit bedrag vermogensrendementsbelasting te betalen. Bij banksparen gelden andere regels. Er hoeft geen vermogensbelasting betaald te worden over het tegoed op de bankspaarrekening. Het bedrag dat je inlegt op je bankspaarrekening geldt daarnaast als aftrekpost voor de inkomstenbelasting in box 1.

 • Spaarrekening voor groen sparen
  Groen sparen betekent dat je spaart bij een bank die jouw spaargeld investeert in duurzame, groene projecten. Naast dat dit maatschappelijk verantwoord is, levert dit belastingvoordeel op.

  Wie groen spaart, hoeft over de eerste € 56.928 geen vermogensbelasting te betalen. Spaar je ‘gewoon’, dan ligt die grens al op € 21.330 per persoon. Naast het belastingvrij sparen in box 3, krijg je ook een belastingvoordeel over je loonbelasting in box 1. 

Depositogarantiestelsel

Wanneer je jouw spaargeld bij een bank stalt, wil je er zeker van zijn dat je geld daar veilig staat. Een bank kan, net als ieder ander bedrijf, failliet gaan. Dit betekent gelukkig niet dat jij al je spaargeld kwijt bent. In Europa kennen we het depositogarantiestelsel. In Nederland vallen alle door De Nederlandsche Bank goedgekeurde banken hieronder. Mocht jouw bank failliet gaan, dan is jouw spaargeld tot een saldo van 100.000 euro gegarandeerd.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie