Finipedia

Groen sparen

Groen sparen betekent dat je spaart bij een bank die jouw spaargeld investeert in duurzame, groene projecten. ASN en Triodos zijn voorbeelden van banken waar je groen kunt sparen. Bij bepaalde vormen van groen sparen kom je in aanmerking voor belastingvoordeel. Groen sparen met belastingvoordeel is momenteel enkel mogelijk bij de zogenaamde grote banken (Rabobank, ING en ABN Amro). Anno 2016 kennen de meeste banken echter een klantenstop voor groen sparen.

Sparen bij een groene bank

Banken als ASN en Triodos hebben zichzelf als doel gesteld geld duurzaam te investeren. Wat voor soort spaarrekening je daar ook opent, je weet zeker dat een deel van je spaargeld in groene projecten wordt geïnvesteerd.

De spaarrente bij deze ‘groene’ banken is over het algemeen wat lager. Daar staat tegenover dat je spaargeld wordt geïnvesteerd in projecten die goed zijn voor het milieu en maatschappij.

Groen sparen met groencertificaat

Is sommige gevallen levert groen sparen belastingvoordeel op. Voorwaarde is wel dat de bank waar je spaart een groencertificaat heeft. Zo’n groencertificaat is het bewijs dat de bank aan bepaalde eisen van de overheid voldoet.

Al staan de banken ASN en Triodos bekend om hun duurzame karakter, toch hebben ze geen groencertificaat en geldt het belastingvoordeel voor de spaarders dus niet. Op het moment bieden alleen Rabobank, ABN Amro en ING producten met een groencertificaat.

Lid worden

Belastingvoordeel groen sparen

Heb je momenteel een groene spaarrekening waarvoor een groencertificaat geldt, dan kun je profiteren van belastingvoordeel. Voor spaarders en beleggers die niet groen sparen, is het heffingsvrij vermogen (vermogen waarover geen belasting wordt geheven) € 24.437 (was 21.330 in 2015).

Spaar je groen, dan is het heffingsvrij vermogen een stuk hoger: € 57.215 (€ 56.928 in 2015). Het voordeel van groen sparen is dus dat je over veel minder spaargeld vermogensbelasting hoeft te betalen. Vermogensbelasting betaal je in box 3.

Daarnaast krijg je extra belastingvoordeel over je loonbelasting (box 1). 0,7% van je vermogen tot het heffingsvrij vermogen mag je aftrekken van je belastbare inkomen in box 1.

Rekenvoorbeeld belastingvoordeel groen sparen

Je spaart niet groen
  • Je hebt € 50.000 vermogen in box 3
  • Het heffingsvrij vermogen is € 21.330 dus je betaalt belasting over € 50.000 - € 24.427 = € 25.563.
  • Die belasting bedraag 1,2%, dus je betaalt € 307 aan de fiscus.
  • Je hebt geen belastingvoordeel in box 1

 

Je spaart groen
  • Je hebt € 50.000 vermogen in box 3
  • Het heffingsvrij vermogen is € 57.215. Omdat die grens hoger ligt dan jouw spaargeld, betaal je geen belasting. Je bespaart € 307.
  • Ook heb je belastingvoordeel in box 1 van 0,7% over je vermogen tot het heffingsvrij vermogen. In jouw geval bedraagt dat dus 0,7% van € 50.000 = € 350. Dat bedrag mag je aftrekken van de belasting die je in box 1 moet betalen.
  • In totaal bespaar je met groen sparen dus € 307 + € 350 = € 657.

 

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie