Finipedia

Zilvervloot sparen

In 1958 werd zilvervloot sparen door de overheid geïntroduceerd. Op deze spaarrekening voor kinderen konden jongeren of hun (groot)ouders tegen een aantrekkelijke renteregeling sparen. Sinds 2012 bieden sommige banken de Zilvervloot spaarrekening na lange tijd weer aan. Bij zilvervloot sparen, krijg je te maken met een variabele rente plus een bonus over de inleg die op de achttiende verjaardag van je kind nog steeds op de rekening staat.

Oorsprong Zilvervloot Sparen

Om het sparen onder de jeugd te stimuleren, bedacht staatssecretaris Schmelzer in 1958 de jeugdspaarwet. Deze wet hield in dat jongeren van 15 tot en met 20 jaar op een Zilvervloot rekening bij de bank geld konden sparen tot een maximumbedrag. Aan het eind van de periode kregen zij van de staat een premie van 10% over het spaartegoed (inleg + rente). 

Zo’n dertig jaar later, in 1987, werd de bonus alleen nog berekend over de inleg. In 1992 werd de jeugdspaarwet ingetrokken. Het kabinet zag geen redenen meer jeugdige spaarders te subsidiëren.

In 2012 waren er een aantal politieke partijen, die de Zilvervloot rekening wilden herinvoeren. Naar aanleiding hiervan zijn SNS Bank en RegioBank het zilvervloot sparen weer aan gaan bieden. Dit keer keren zij echter zelf de bonus van maximaal 10% uit.

Sparen voor de toekomst van je kind

Sparen voor de toekomst van je kind kan op verschillende manieren. Zo kun je bij bijna iedere bank een kinderspaarrekening openen. Het kind wordt hierbij beloond met een leuk cadeautje. Dat soort rekeningen leveren, naast het cadeautje, echter niet zo veel extra op. De rente is vaak vergelijkbaar met de rente van reguliere spaarrekeningen. Zilvervloot sparen is vanwege de bonus aan het einde van de looptijd een goed alternatief.

Lid worden

Voorwaarden Zilvervloot Sparen

Het geld dat op de Zilvervloot spaarrekening staat, mag tussentijds opgenomen worden. Maar, de bonusrente wordt alleen uitgekeerd over het bedrag dat op de 18e verjaardag nog op de rekening staat. Per jaar mag er maximaal € 600 gespaard worden. De rente van de Zilvervloot spaarrekening is variabel.

Rekenvoorbeeld zilvervloot sparen

 

 Inleg per maand 

 Variabele rente 

 Bedrag na 18 jaar 

 Bonus van 10% van de inleg 

 Totaal na 18 jaar 

 Gewoon sparen

 € 25

 1,65%

 € 6.283

 n.v.t.

 € 6.283

 Zilvervloot sparen 

 € 25

 1,65%

 € 6.283

 € 540

 € 6.823

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie