Finipedia

Spaarrekening kind

Voor je kind sparen kan op veel verschillende manieren. Zo kun je sparen op een reguliere spaarrekening, een deposito of kinderspaarrekening. Het ouderwetse zilvervloot sparen voor je kind is bij een aantal banken ook weer mogelijk.

Spaarrekening voor je kind

Bij de bank kun je gratis een spaarrekening voor je kind openen. Het doel van zo’n spaarrekening is dat je spaart voor zijn of haar toekomst. Meestal is de spaarrekening gekoppeld aan de betaalrekening van jou of je partner. De spaarrekening zelf staat wel op naam van je kind. Een leuk cadeautje ontbreekt zelden, maar verder zijn de voorwaarden grotendeels gelijk aan de voorwaarden van een gewone spaarrekening:

  • Variabele rente
  • Vrij geld storten en opnemen

Spaargeld schenken aan je kind

Als je op je eigen naam spaart voor je kind, is het goed om het geld vanaf een bepaalde leeftijd gespreid aan je kind te schenken. Schenk je een groot bedrag in één keer, dan bestaat de kans dat je schenkbelasting moet betalen. Blijf je onder een bedrag van circa € 5.000 per jaar, dan hoeft dat niet.

Belasting over spaarrekening kind

Staat de rekening op naam van je kind, dan moet je er rekening mee houden dat het geld op die rekening wel gewoon meetelt met jouw vermogen. Ligt je vermogen boven het heffingsvrij vermogen, dan betaal je dus belasting over het spaargeld van je kind. Dit geldt ook voor een spaarrekening die bijvoorbeeld door een grootouder voor het kind geopend is.

Lid worden

Verschillende spaarrekeningen van je kind

Sparen voor je kind is belangrijk, maar je kind leren omgaan met geld zeker ook. Daarvoor kun je bij alle grote banken een kinderspaarrekening of jeugdspaarrekening openen. De kinderspaarrekening kun je gratis openen voor je kind vanaf een bepaalde leeftijd. Bij de Rabobank kan dat vanaf vier jaar en bij ING vanaf vijf. De jeugdspaarrekening is voor tieners.

Zowel met de kinder(spaar)rekening als de jeugd(spaar)rekening kun je je kind leren omgaan met geld. Samen heb je toegang tot de rekening, zodat je kind leert hoe zo’n bankrekening werkt en jij nog wel toezicht houdt op de stortingen, opnames en uitgaven. Rood staan op de kinder- en jeugdrekeningen is onmogelijk.

Zilvervloot sparen voor je kind

Zilvervloot sparen levert, naast de normale variabele rente, een bonusrente op wanneer je kind 18 jaar is. Die bonusrente bedraagt 1 procent per jaar dat je de zilvervlootrekening hebt met een maximum van 10%. Die bonusrente wordt eenmalig uitgekeerd over de gehele inleg die op de rekening staat zodra het kind 18 jaar wordt. Maximaal mag je € 600 per jaar sparen op een zilvervlootrekening.

Rekenvoorbeeld zilvervloot sparen

 

 Inleg per maand 

 Variabele rente 

Bedrag na 18 jaar 

 Bonus van 10% van de inleg 

 Totaal na 18 jaar 

 Gewoon sparen

 € 25

 1,65%

 € 6.283

 n.v.t.

 € 6.283

 Zilvervloot sparen

 € 25

 1,65%

 € 6.283

 € 540

 € 6.823

Deposito om te sparen voor je kind

Als je voor je kind wilt sparen, kun je ook een depositorekening openen. De voorwaarden hiervan zijn anders dan bij de eerder genoemde spaarrekeningen. In een deposito zet je geld vast voor een vooraf afgesproken tijd tegen een vaste rente.

Banken bieden vaak verschillende soorten deposito’s. Zo is het bij sommige mogelijk om tussentijds geld bij te storten en bij anderen niet. Als je tussentijds niet kunt bijstorten, moet je inleg minimaal een bepaald bedrag zijn, bijvoorbeeld € 10.000.

Vrijvaldatum deposito voor je kind

Wanneer je een deposito opent om te sparen voor je kind is het aan te raden om het geld vast te zetten totdat je kind 18 jaar wordt. Vanaf dat moment wordt het gespaarde geld beschikbaar. Dat moment heet de ‘vrijvaldatum’.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie