Finipedia

Spaardeposito

Een spaardeposito is hetzelfde als een deposito. Een spaardeposito is een spaarrekening waarop je voor langere tijd geld zet tegen een vaste rente. De periode dat je het geld vastzet kan bij een spaardeposito variëren van minimaal 1 jaar tot maximaal 20 jaar. Tussentijds geld opnemen van het spaardeposito is niet of slechts onder bepaalde voorwaarden mogelijk.

Spaardeposito versus spaarrekening

Het verschil tussen een spaardeposito en een spaarrekening zit ‘m voornamelijk in de spaarrente en de vrijheid met betrekking tot het opnemen van het geld. De bank biedt voor een gewone spaarrekening vaak een wat lagere rente. Daar staat tegenover dat je spaargeld vrij opneembaar is. Dit is bij een deposito niet het geval. Heb je het geld dat op een spaardeposito staat tussentijds nodig? Dan betaal je een boete om het op te nemen.

De rente van een spaardeposito staat vast voor de gehele looptijd. Zij kunnen tenslotte langere tijd over jouw spaargeld beschikken en het uitlenen aan bijvoorbeeld een investeerder. In ruil voor die zekerheid, ontvang je een hogere rente. Bijvoorbeeld 2,8% in plaats van de 2% op de spaarrekening. 

Bij een spaarrekening schommelt de rente vaak. Dit kan in je voordeel zijn, maar ook in je nadeel. Bij een deposito heb je geen last van renteschommelingen. Omdat je voor een langere periode de rente weet, kun je exact uitrekenen hoeveel sparen op een deposito oplevert.

Verschil spaardeposito en termijndeposito

Een spaardeposito loopt minimaal één jaar. Vind je deze periode te lang, dan kun je een termijndeposito overwegen. De looptijd van een termijndeposito is 3 tot 12 maanden. Je zet je geld dus voor een kortere periode vast. Je profiteert hierdoor wél van de voordelen van een deposito (= vaak een hogere rente dan bij een spaarrekening). Tegelijkertijd behoud je enige flexibiliteit, omdat je weet dat je binnen een aantal maanden weer over het geld kunt beschikken.

Lid worden

Depositogarantiestelsel

Heb je geld op een bank staan die failliet gaat? Dan is gelukkig nooit alles weg zolang de bank in kwestie onder toezicht van De Nederlandse Bank valt. Je kunt dan namelijk gebruik maken van het Nederlandse depositogarantiestelsel. Je krijg je spaargeld tot € 100.000 gegarandeerd terug. Het depositogarantiestelsel geldt niet alleen voor deposito’s, maar ook voor gewone spaar- en betaalrekeningen.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie