Finipedia

Deposito

Op een deposito zet je spaargeld vast voor een bepaalde periode. Dat kan een periode van een maand zijn oplopend tot een periode van 30 jaar. Hoe langer je geld vastzet, des te hoger de spaarrente is die je ontvangt. Sparen via een spaardeposito levert meer rente op dan sparen via een gewone spaarrekening

Reden hogere spaarrente op deposito

Banken bieden doorgaans een hogere spaarrente voor een spaardeposito dan voor een spaarrekening. Van een gewone spaarrekening, kun je elk moment je geld afhalen. Bij een spaardeposito gelden andere regels. Het geld staat voor langere tijd vast. Enkel onder bepaalde voorwaarden, bijvoorbeeld wanneer je een boete betaald, kun je het geld van de depositorekening halen.

Omdat de bank de zekerheid heeft langere tijd over je geld te beschikken, ontvang je een hogere rente dan op een spaarrekening. 

Vaste rente op deposito

Het kenmerk van een deposito is een vaste rente. Het voordeel van zo’n vaste rente is dat je als spaarder niets merkt als de rente in Nederland daalt. Maar andersom, als de rente juist stijgt, lijd je verlies ten opzichte van een spaarrekening met variabele rente.

Wanneer een deposito

Een deposito is een goede keuze als je weet dat je het geld niet snel nodig zult hebben. Stort geen geld op een deposito wanneer je verwacht het spaargeld op korte termijn wellicht weer nodig te hebben.

Geld storten op een deposito kan handig zijn als je voor een bepaald groter doel spaart, bijvoorbeeld voor een huis of de studie van je kinderen. Sparen voor de studie van je kinderen kan ook op een speciale spaarrekening kind

Lid worden

Boete bij deposito

Heb je geld staan op een spaardeposito en heb je dat geld toch tussentijds nodig? Dan betaal je vaak een boete. Alleen voor enkele onvoorziene situaties, zoals een echtscheiding, maken sommige banken uitzonderingen en kun je toch boetevrij bij je geld.

Depositogarantiestelsel

Hoewel de meeste banken hun zaakjes goed op orde hebben, kan een bank, net als ieder ander bedrijf, failliet gaan. Gelukkig hoeft dit niet te betekenen dat jij als spaarder al je spaargeld kwijt bent. De Nederlandse banken vallen namelijk onder het depositogarantiestelsel. Gaat jouw bank failliet, dan is jouw spaargeld tot een saldo van 100.000 euro gegarandeerd.

Dat depositogarantiestelsel wordt in beginsel betaald door alle Nederlandse banken die nog overeind staan. Kunnen zij zonder omvalgevaar niet alles betalen, dan springt de Nederlandse overheid bij.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie