Finipedia

Spaarrente

Wie zijn spaargeld op een spaarrekening stalt, ontvangt jaarlijks spaarrente als vergoeding. Spaarrente moet je zien als een beloning van de bank, omdat jij er voor kiest je geld bij hen te parkeren. Hoeveel spaarrente je ontvangt, verschilt per bank en per type rekening. Zet je je geld voor langere tijd vast, dan hoort daar vaak een hogere spaarrente bij dan bij een rekening waarvan je op elk moment het geld op kunt nemen.

Waarom spaarrente?

Spaarrente is het bedrag dat de uitlener krijgt, ter compensatie van het uitlenen. De bank kan het geld wat op al die spaarrekeningen staat namelijk weer uitlenen tegen een veel hogere rente. Dus hebben ze graag dat je je geld op hun bank zet.

Spaarrente op je betaalrekening

Banken maken onderscheid tussen betaalrekeningen en spaarrekeningen. Een betaalrekening is de rekening waarop je geld ontvangt en waarvan je geld kunt afhalen voor betalingen. De meeste banken verstrekken geen rente over het geld dat op jouw betaalrekening staat. Wil je rente ontvangen, dan moet je je geld dus naar een spaarrekening verplaatsen. Een spaarrekening is vaak gekoppeld aan de betaalrekening.

De banken die wel rente verstrekken over het geld op de betaalrekening, bieden hier vaak een lagere rente voor dan op de spaarrekening. Ook in zo’n geval kun je dus beter het geld dat je voorlopig niet nodig hebt, verplaatsen naar de spaarrekening.

Spaarrente op een spaarrekening of internetspaarrekening

Wanneer je kiest voor een internet spaarrekening, kun je vaak een iets hogere spaarrente krijgen dan bij een ‘ouderwetse’ spaarrekening. Omdat bij internetsparen alle service online verloopt en je veel zaken zelf kunt regelen, maakt de bank minder kosten. Hier staat een hogere rentevergoeding tegenover. 

Lid worden

Spaarrente op een depositorekening

Wanneer je je spaargeld voor een langere periode niet nodig hebt, kun je kiezen voor een deposito. Een spaardeposito is een spaarrekening waarop je geld voor langere tijd vastzet. Dat vastzetten kan voor 1 maand zijn, maar ook voor 20 jaar. Over het algemeen geldt: hoe langer je je geld vastzet, hoe hoger de rentevergoeding.

De hoogste spaarrente

Wil je de hoogste spaarrente, dan moet je over het algemeen niet bij de ‘grote banken’ zoals Rabobank, ING  of ABN Amro zijn. Deze banken staan er om bekend niet de voordeligste tarieven te bieden. 

Spaarrente berekenen

Wil je de rente berekenen die je over jouw spaargeld kunt ontvangen? Dan moet het startsaldo en de rente die de bank biedt weten.

Jouw bank biedt een rente van 2%. Stal je €20.000 op een spaarrekening, dan ontvang je na een jaar € 400 aan spaarrente. Houdt bij het berekenen van de spaarrente er rekening mee dat je rente op renteontvangt. Laat je je spaargeld hierna weer een jaar staan, dan is de spaarrente niet € 400 maar € 408 (2% van € 20.400).

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie