Negatieve spaarrente
Negatieve spaarrente wil zeggen dat spaarders geen rente krijgen, maar rente moeten betalen wanneer ze geld op een spaarrekening hebben staan. Negatieve rente moet je zien als een vergoeding voor de bank, voor het bewaren en bewaken van je geld. Normaliter ontvangen spaarders juist een vergoeding voor het stallen van hun spaargeld bij een bank. De bank kan het spaargeld met winst uitlenen aan bedrijven of particulieren.
Waarom negatieve spaarrente?
Om jou aan te moedigen te sparen, ontvang je spaarrente van de bank. De bank kan jouw spaargeld zoals gezegd met winst uitlenen. In 2014 ontstond de situatie waarbij banken zeer goedkoop geld konden lenen van de ECB. Hierdoor hebben ze het spaargeld van consumenten niet perse nodig. Negatieve spaarrente leek hierdoor een realistische optie te worden.
Lees ook: Spaargeld vastzetten levert meer op
Wordt negatieve spaarrente werkelijkheid?
De Deutsche Skatbank voerde eind 2014 voor spaarders met een saldo hoger dan € 500.000 de negatieve spaarrente in. In Nederland kondigde Rabobank aan haar systeem gereed te maken voor het innen van negatieve spaarrente. Maar, vooralsnog is deze negatieve rente niet doorgevoerd. ABN Amro rekent is bepaalde specifieke gevallen een negatieve spaarrente voor spaarders met een zeer hoog saldo.
Nooit enorm negatieve spaarrente
Om een bankrun te voorkomen, zullen bank nooit met een hoge negatieve spaarrente komen. Dat komt omdat banken dan het risico lopen dat mensen hun geld massaal opnemen en zelf gaan bewaren. Om die reden zal de negatieve spaarrente altijd begrensd zijn door de kosten voor het bewaren van geld.