Finipedia

Schenkingsvrijstelling

Als je een schenking ontvangt, betaal je daarover schenkbelasting. Niet de gehele schenking wordt belast, een deel van de schenking is belastingvrij. Dat deel noemen we de schenkingsvrijstelling. De hoogte van de schenkingsvrijstelling hangt af van jouw relatie tot de persoon van wie je de schenking ontvangt. De schenkingsvrijstelling voor ouders en hun kinderen is hoger dan de schenkingsvrijstelling voor mensen die geen familie van elkaar zijn.

Algemene schenkingsvrijstelling

De algemene schenkingsvrijstelling bedraagt € 2.122 per jaar (2016). Deze schenkingsvrijstelling geldt voor personen die geen familiaire band hebben. Je kunt dus jaarlijks een belastingvrije schenking doen van € 2.122, zonder dat er belasting betaald hoeft te worden. Als ontvanger mag je meerdere keren een schenking belastingvrij ontvangen. Ook voor de schenker geldt dat hij meerdere keren gebruik kan maken van de algemene schenkingsvrijstelling.

Meerdere, losse schenkingen tussen twee personen zijn niet toegestaan. De bedragen worden dan opgeteld. Komt de schenking in één jaar in totaal boven de € 2.122 uit, dan betaal je belasting.

Algemene schenkingsvrijstelling ouder en kind

Je kunt hogere bedragen belastingvrij schenken aan je kind of aan je ouders. De schenkingsvrijstelling voor ouders en (pleeg)kinderen is verruimd en bedraagt € 5.304. Ouders en (pleeg)kinderen mogen elkaar dus elk jaar € 5.304 belastingvrij schenken. De schenkingsvrijstelling van € 5.304 geldt per kind.

Eenmalige schenkingsvrijstelling

Naast deze algemene schenkingsvrijstellingen, hanteert de Belastingdienst een aantal eenmalige schenkingsvrijstellingen.

Ben je tussen de 18 en 40 jaar, dan mag je éénmalig € 25.499 belastingvrij van je ouders ontvangen. Gebruik je het geld van je ouders voor een eigen woning of studie, dan mogen je ouders eenmalig € 53.016 schenken in plaats van € 25.499.

Vanaf 2017 worden de regels soepeler. Dan kan iedere willekeurige persoon eenmalig € 100.000 schenken aan iemand van tussen de 18 en 40 jaar die het geld voor de eigen woning gebruikt.

Lid worden

Schenkbelasting betalen boven schenkingsvrijstelling

Wanneer je een schenking ontvangt die hoger is dan één van de bovenstaande vrijstellingen, betaal je schenkbelasting. De tarieven voor schenkbelasting zijn hetzelfde als de tarieven voor erfbelasting (ook successierecht genoemd) en hangen af van de relatie die je hebt tot de schenker.

Waarde schenking minus schenkingsvrijstelling

Partner en (pleeg)kinderen betalen:

Kleinkinderen en verdere afstammelingen betalen:

Overige erfgenamen betalen:

€ 0 - € 121.902

10% schenkbelasting

18% schenkbelasting

30% schenkbelasting

€ 121.903 of meer

20% schenkbelasting

36% schenkbelasting

40% schenkbelasting

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

  1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
  2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
  3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie