Schenken op papier
Schenken houdt simpelweg in dat je een stukje van jouw vermogen overdraagt aan een ander. Een wat ingewikkeldere manier van schenken is schenken op papier. Je draagt hierbij je vermogen op papier over, maar houdt het zelf nog in bezit. Hiervoor gelden speciale regels. Zo ben je bijvoorbeeld rente verschuldigd aan de ontvanger van de schenking. Toch heeft deze ingewikkelde manier van schenken voordelen.
Schenken op papier: hoe werkt dat?
Wanneer het gaat om schenken, krijg je te maken met regels over schenkbelasting en schenkingsvrijstelling. Door op de regels te letten, voorkom je dat de Belastingdienst ‘er vandoor gaat’ met een deel van de schenking. Schenken op papier kun je zien als schenken voor gevorderden. Pak je het slim aan, dan kun je gespreid over een aantal jaren een groot bedrag schenken, zonder dat de ontvanger schenkbelasting of - in een later stadium - erfbelasting hoeft te betalen.
Waarom schenken op papier?
Schenken op papier heeft meerdere voordelen.
- Je kunt ook vermogen waar je niet direct over kunt beschikken, schenken. Geld dat bijvoorbeeld in je huis of in beleggingen zit, kun je schenken op papier. Op die manier kun je nog gewoon in je huis blijven wonen of je beleggingen aanhouden.
- Wanneer je de persoon aan wie je schenkt nog niet in staat acht goed om te gaan met het bedrag, bijvoorbeeld omdat deze persoon nog erg jong is, is schenken op papier een goed alternatief.
- Schenken op papier levert belastingvoordeel op.
Schenken op papier in de praktijk
Stel, je bent alleenstaand en beschikt over een ruim vermogen (volledig afgelost huis, boot, beleggingen, etc.). Je wilt € 100.000 nalaten aan je enige kind. ‘Wacht’ je hiermee tot je overleden bent, dan steekt de belastingdienst de hand uit. Nu alvast schenken, is daarom een goed idee. Maar je wilt je boot nog niet verkopen. Ook je belegging verkopen is geen optie.
Wat wel kan, is schenken op papier. Bij schenken op papier krijg je te maken met rente. Omdat jij het geschonken vermogen zelf nog in bezit hebt, heeft de ontvanger van de schenking recht op rente. Deze rente moet minimaal zes procent zijn. Over de betaalde rente, hoeft geen belasting betaald te worden.
Schenken op papier aan kind
Op papier schenken aan je kind, levert de meeste belastingvoordelen op. Je moet je dan wel houden aan de regels van de Belastingdienst.
Regels Belastingdienst schenken op papier
- De schenking op papier heb je laten vastleggen bij een notaris in een notariële akte.
- Over het geschonken bedrag betaal je minimaal 6% rente.
- Die rente betaal je elk jaar aan de ontvanger van de schenking op papier.
Belastingvoordelen schenken op papier
Wanneer de schenking op papier aan de bovenstaande voorwaarden voldoet, profiteer je van de volgende belastingvoordelen:
- Als je een schenking op papier aan iemand doet, ontstaat er een schuld. Die schuld kun je aftrekken van je vermogen in box 3. Daardoor betaal je minder vermogensbelasting.
- De rente die je moet betalen aan de ontvanger van de schenking op papier is belastingvrij. Als je de schenking op papier aan je kind doet, breng je vast extra vermogen op hem of haar over. Op die manier verklein je de erfenis en dus het bedrag waarover je kind later erfbelasting moet betalen.
Schenken op papier en schenkbelasting
Wel betaalt je kind schenkbelasting over de schenking op papier wanneer deze jaarlijks boven de schenkingsvrijstelling van € 5.304 uitkomt. Blijft de schenking daar elk jaar onder, dan hoeft je kind ook geen schenkbelasting te betalen.
Schenken op papier en vermogensbelasting
Wanneer het vermogen van je kind door de schenking op papier boven het heffingsvrij vermogen uitkomt, betaalt je kind wel vermogensbelasting in box 3.