Finipedia

Schenken aan je kind

Veel ouders sparen voor de toekomst van hun kind. Wanneer je als ouder een bedrag wil schenken aan je kind, krijg je te maken met schenkbelasting. Gelukkig hanteert de Belastingdienst een ruimere schenkingsvrijstelling als het om schenkingen tussen ouder en kind gaat. Een belastingvrije schenking aan je kind doen is mogelijk, indien je op de hoogte bent van de regels omtrent schenken.

Het kind betaalt de schenkbelasting

Als je aan iemand een schenking doet, moet de ontvanger hierover schenkbelasting betalen. Wanneer ouders hun kind een schenking doen, betaalt het kind dus belasting. Mocht je als ouder dit bedrag willen betalen, wees je er dan van bewust dat dit óók als een schenking wordt gezien.

Een deel van de schenking wordt niet belast. Door onder die schenkingsvrijstelling te blijven, kun je ervoor zorgen dat je schenking belastingvrij is. Hoe hoog de schenkingsvrijstelling is, hangt onder andere af van de relatie die je als schenker hebt met de ontvanger.

Jaarlijkse vrijstelling schenking ouder aan kind

Voor ouders en kinderen geldt een jaarlijkse vrijstelling van € 5.304 (2016). Als ouder kun je je kind eenmalig een grotere belastingvrije schenking doen. Het standaard bedrag hiervoor is € 25.499. Maar, wordt de schenking besteed aan woning of studie, dan geldt het een hoger bedrag. De extra verhoogde vrijstelling voor 2016 is € 53.016.

Vanaf 2017 kan er belastingvrij een schenking van een ton gedaan worden, mits de ontvanger het bedrag aan een woning besteed. Deze verhoging geldt niet alleen voor ouders en kinderen. De vrijstelling van € 100.000 is niet familie-gebonden.

Per ontvanger

De eenmalig verhoogde vrijstelling geldt per ontvanger. Het is dus niet zo dat beide ouders gebruik kunnen maken van de verhoogde vrijstelling en een kind twee keer de extra hoge schenking belastingvrij kan ontvangen.

Heb je je kind in het verleden al € 25.499 belastingvrij geschonken en wil je hem of haar nu alsnog een schenking voor eigen woning doen?  Trek dan het bedrag van de eerdere schenking van de schenkingsvrijstelling voor eigen woning af. Het bedrag dat overblijft, is de nieuwe eenmalige vrijstelling voor studie of woning.

Lid worden

Schenkbelasting voor ouders en kinderen

Is de schenking hoger dan de vrijstelling, dan moet er belasting betaald worden. Hoeveel schenkbelasting de ontvanger van een schenking moet betalen, is afhankelijk van de relatie die de ontvanger heeft met de schenker.

Ouders en kinderen betalen het laagste tarief aan schenkbelasting. Tot het bedrag van € 121.902 wordt 10 procent schenkbelasting geheven. Over het bedrag daarboven geldt het tarief van 20 procent. 

Op papier schenken aan je kind

Willen jullie als ouder een schenking aan je kind doen, maar vind je het beter dat hij of zij pas over een tijd over het geld kan beschikken? Kies dan voor schenken op papier. Met deze methode houd je het geld zelf nog in beheer. Tevens levert het belastingvoordeel op.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

  1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
  2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
  3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie