Finipedia

Schenkbelasting

Schenkbelasting is de belasting die je betaalt over een schenking. Hoeveel schenkbelasting je over een schenking moet betalen, is afhankelijk van de relatie die je hebt met de schenker. Je krijgt daarbij te maken met de schenkingsvrijstelling. Over het deel van de schenking dat onder deze vrijstelling valt, hoeft geen belasting betaald te worden.

Tarieven schenkbelasting 2016

De ontvanger van een schenking is degene die de schenkbelasting betaalt. Hoeveel schenkbelasting de ontvanger moet betalen, hangt af van de relatie die hij heeft met de schenker en de waarde van de schenking.

 Waarde  schenking

 Partner en (pleeg)kinderen  betalen:

 Kleinkinderen en verdere afstammelingen  betalen:

 Overige personen  betalen:

 € 0 - € 121.902

 10% schenkbelasting

 18% schenkbelasting

 30% schenkbelasting

 € 121.903 en meer

 20% schenkbelasting

 36% schenkbelasting

 40% schenkbelasting

Vrijstellingen schenkbelasting

De Belastingdienst hanteert een aantal schenkingsvrijstellingen. Een schenkingsvrijstelling is een bepaald bedrag tot waar geen schenkbelasting betaald hoeft te worden. De Belastingdienst hanteert de volgende vrijstellingen:

 • De algemene schenkingsvrijstelling
  De algemene vrijstelling bedraagt € 2.122 per jaar. Iedereen mag elk jaar een belastingvrije schenking doen tot aan dit bedrag en aan wie hij maar wilt. Belastingvrij schenken mag aan meerdere mensen per jaar, zolang elke schenking maar onder de € 2.122 blijft. Ontvangers mogen elk jaar ook van meerdere schenkers zo’n belastingvrije schenking ontvangen.

 • De algemene schenkingsvrijstelling ouder en kind
  Belastingvrij schenken aan je kind of aan je ouders kan tot een hoger bedrag dan € 2.122. Voor ouders en kinderen geldt voor 2016 een jaarlijkse schenkingsvrijstelling van € 5.304.

 • Eenmalige schenkingsvrijstelling
  De eenmalige schenkingsvrijstelling geldt per persoon maar één keer in het leven. Ben je tussen de 18 en 40 jaar, dan mag je éénmalig € 25.499 belastingvrij ontvangen van je ouders. Gebruik je de schenking van je ouders voor een studie of eigen woning, dan mogen je ouders eenmalig € 53.016 schenken in plaats van € 25.499. 

 

Verruiming vrijstelling schenkbelasting 2017

De eenmalige schenkingsvrijstelling wordt in 2017 flink verruimd. Vanaf dan geldt een grens € 100.000. Voorwaarde hierbij is dat het geld aan een eigen woning wordt besteed. Bijvoorbeeld aan het aflossen van de hypotheek of de aankoop van een woning. Het is geen voorwaarde dat de schenking afkomstig is van de ouder. Ook een vriend of grootouder mag vanaf 2017 een eenmalige belastingvrije schenking van € 100.000 doen.

Lid worden

Erfbelasting vermijden door te schenken

Het is veel ouders een doorn in het oog dat het vermogen dat zij bij overlijden nalaten aan hun kinderen, flink belast wordt. Over een erfenis heft de Belastingdienst namelijk erfbelasting.

Wil je als ouder zo veel mogelijk vermijden dat je kinderen met deze belasting te maken krijgen, dan is het slim om (een deel) van je vermogen al bij leven te schenken. Door gebruik te maken van de jaarlijkse schenkvrijstelling of te kiezen voor bijvoorbeeld schenken op papier, hoeft er uiteindelijk minder belasting betaald te worden.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

 1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
 2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
 3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie