Finipedia

Huwelijkse voorwaarden

Wanneer je in het huwelijksbootje stapt, trouw je automatisch in gemeenschap van goederen. Alle schulden en bezittingen zijn vanaf dat moment gedeeld. Als je dat niet wilt, kun je besluiten onder huwelijkse voorwaarden te trouwen. Huwelijkse voorwaarden zijn de regels die je zelf, in overleg met je partner en een notaris, opstelt. Let wel op:  je kunt niet alles opnemen in de huwelijkse voorwaarden.

Wanneer trouw je op huwelijkse voorwaarden?

In de volgende situaties is het verstandig om huwelijkse voorwaarden vast te leggen:

  • Als je financieel onafhankelijk van elkaar wilt blijven.
  • Als er kinderen zijn uit een eerdere relatie.
  • Als een partner schulden heeft.
  • Als een partner een groot zakelijk risico loopt, bijvoorbeeld door het bezit van een eigen bedrijf of riskante beleggingen.

Niet alles kan in huwelijkse voorwaarden

Huwelijkse voorwaarden hoeven niet voor elk huwelijk hetzelfde te zijn. Je mag immers zelf bepalen welke voorwaarden je in het huwelijkscontract wil vastleggen. Bedenk echter wel dat de wet altijd vóór de huwelijkse voorwaarden gaat. Een paar voorbeelden van ‘huwelijkse voorwaarden’ die niet geldig zijn:

  • Afspreken dat er na scheiding geen alimentatie betaald hoeft te worden.
  • Afspreken dat één van de ouders, na een eventuele scheiding, het ouderschap over de kinderen krijgt.

Lid worden

Partnerschapsvoorwaarden

Huwelijkse voorwaarden bij een huwelijk zijn hetzelfde als partnerschapsvoorwaarden bij een geregistreerd partnerschap. Als je niets regelt, is ook een geregistreerd partnerschap automatisch in gemeenschap van goederen.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie