Finipedia

Reisverzekering

Met een reisverzekering verzeker je je tegen onverwachte kosten tijdens je vakantie. Onder de dekking reisverzekering valt bijvoorbeeld diefstal van je bagage of spoedeisende hulp na een ongeluk. Je kunt kiezen uit een doorlopende reisverzekering of een kortlopende reisverzekering. De reisverzekering is uit te breiden met allerlei aanvullende modules. Aanvullende modules die veel worden afgesloten bij de reisverzekering zijn de annuleringsverzekering en de wintersportverzekering.

Standaarddekking reisverzekering

Een reisverzekering bestaat uit een aantal onderdelen, die per verzekeraar kunnen verschillen. De meest voorkomende onderdelen zijn: 

 • Dekking voor buitengewone of onvoorziene kosten
  Hoewel de naam van deze dekking wellicht wat vaag is, is dit het belangrijkste onderdeel van de reisverzekering. Met de dekking voor buitengewone of onvoorziene kosten zijn onder andere de kosten voor een opsporings- of reddingsacties gedekt. Ook het verlies van je paspoort en een vergoeding voor gemaakte kosten als je huiswaarts keert vanwege een overleden familielid vallen hieronder.
 • Bagagedekking
  Met bagagedekking ben je verzekerd tegen schade aan en diefstal of vermissing van je bagage. Vaak is er een maximum bedrag dat vergoed wordt per persoon en per polis. Daarnaast gelden er vaak uitzonderingen voor waardevolle spullen als camera’s en zonnebrillen. 
 • Dekking voor medische kosten
  Met de module medische kosten ben je verzekerd tegen alle kosten voor spoedeisende medische hulp tijdens je vakantie. Deze dekking maakt bij sommige reisverzekeringen onderdeel uit van de standaarddekking. Bij andere verzekeraars is het een aanvullende module.

 
De basiszorgverzekering vergoedt overigens ook een deel van eventuele zorgkosten in het buitenland. Hierbij wordt echter uitgegaan van Nederlandse tarieven. Voor de eventuele meerprijs van de verleende zorg in het buitenland en voor een vergoeding voor het eigen risico van de zorgverzekering, kun je aanspraak maken op de module medische kosten van de reisverzekering.

Aanvullende dekkingen bij reisverzekering

Elke reisverzekering is uit te breiden met aanvullende verzekeringen. Zo’n aanvullende dekking is bijvoorbeeld nodig wanneer je een verre reis gaat maken, wanneer je voor langer dan 45 dagen op reis bent of wanneer je op wintersportvakantie gaat.

 • Werelddekking
 • Wintersportverzekering
 • Pechhulpverzekering
 • Annuleringsverzekering
 • Zakelijke reisverzekering
 • Vervangend vervoer en verblijf
 • Dekking bij ongevallen
 • Dekking voor lange reisduur

 
Kortlopende reisverzekering of doorlopende reisverzekering

Een tijdelijke of kortlopende reisverzekering sluit je af voor de periode dat je daadwerkelijk op vakantie bent. Met een doorlopende reisverzekering ben je 365 dagen per jaar verzekerd. Ook spontane weekendjes weg zijn hierbij verzekerd.

Wanneer je meerdere keren per jaar op vakantie gaat is een doorlopende reisverzekering de meest voordelige reisverzekering. Ga je maar één keer per jaar voor maximaal 14 dagen op vakantie? Dan pakt een kortlopende reisverzekering meestal goedkoper uit.

Reisverzekeringen vergelijken

De dekking, het eigen risico en de voorwaarden van de reisverzekering kunnen sterk verschillen per verzekeraar. De reisverzekering vergelijken is dan ook belangrijk en verstandig.

Een goedkope reisverzekering lijkt in eerste instantie misschien fijn, maar als deze verzekering bij bijvoorbeeld kwijtgeraakte bagage maar voor een kleine vergoeding zorgt, kan dit vervelend uitpakken. Let bij het vergelijken van reisverzekering op de maximale vergoedingen en de inhoud van de standaard dekking. Ook de annuleringsverzekering vergelijken is belangrijk. 

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie