Finipedia

Kortlopende reisverzekering

Wie een reisverzekering afsluit kan kiezen tussen een kortlopende reisverzekering of een doorlopende reisverzekering. Een kortlopende of ‘losse’ reisverzekering sluit je af voor de periode die je daadwerkelijk op vakantie bent. Deze tijdelijke reisverzekering eindigt zodra je weer thuiskomt. De kortlopende reisverzekering wordt vaak afgesloten in combinatie met een kortlopende annuleringsverzekering.

Doorlopende reisverzekering of kortlopende reisverzekering

Afhankelijk van het aantal vakanties dat jij dit jaar gepland hebt, kun je kiezen tussen een kortlopende of een doorlopende reisverzekering. De kortlopende reisverzekering is relatief duurder, maar als dit de enige reis is die jij dit jaar gaat maken, ben je uiteindelijk voordeliger uit met deze losse reisverzekering.

De vuistregel die vaak gehanteerd wordt luidt als volgt: ben je in totaal langer dan 3 weken per jaar op vakantie óf boek je meer dan 1 keer per jaar een vakantie? Dan is het goedkoper een doorlopende reisverzekering af te sluiten.

Dekking kortlopende reisverzekering

De dekking van de kortlopende reisverzekering is niet anders dan de dekking van een doorlopende reisverzekering en bestaat over het algemeen uit de volgende punten:

  • Dekking voor bagage: je bagage is verzekerd tegen verlies, diefstal of schade tijdens je vakantie.

  • Dekking voor onverwachte kosten: dit is een standaard dekking bij iedere reisverzekering. Het dekt de hulpverlening door een alarmcentrale of bijvoorbeeld de kosten voor opsporings- of reddingsacties.

  • Dekking voor schade aan het verblijf: breekt de douchekop in de hotelkamer af of stoot je per ongeluk de tv van het kastje af in het gehuurde vakantiehuis? De reisverzekering zorgt voor een vergoeding.

  • Dekking voor vroegtijdige terugkeer: ben je op vakantie en wil je onverwacht terug naar Nederland omdat een familielid in levensgevaar verkeerd? Dan krijg je voor de terugreis een vergoeding.


Daarnaast kunnen er allerlei aanvullende dekkingen bij de kortlopende reisverzekering afgesloten worden. Voorbeelden hiervan zijn de wintersportverzekering, de annuleringsverzekering, de aanvullende verzekering voor medische kosten buitenland en de aanvullende verzekering voor pechhulp.

Voordeel kortlopende reisverzekering

Een voordeel van de kortlopende reisverzekering is dat je deze exact op je vakantie af kunt stemmen. Een doorlopende reisverzekering bevat vaak allerlei aanvullende modules, die je niet per se bij elke vakantie nodig hebt.

Premie kortlopende reisverzekering

De premie die je betaalt voor een kortlopende reisverzekering is afhankelijk van het aantal vakantiedagen, het aantal personen en eventueel aanvullende dekkingen.

Kortlopende reisverzekering afsluiten

Er zijn verschillende manieren waarop je een kortlopende reisverzekering kunt afsluiten:

  • Op de website van een reisorganisatie bij het boeken van de reis
  • Bij een reisbureau
  • Via een financieel adviseur
  • Online bij een verzekeraar

De reisorganisatie waar jij je reis boekt, biedt vaak maar één soort reisverzekering aan. Er worden dus geen premies of voorwaarden van verschillende verzekeraars vergeleken. Hetzelfde geldt voor het aanbod van een reisbureau.

Kortlopende reisverzekering afsluiten tot de dag voor vertrek

Het is niet verplicht om bij het boeken van je vakantie meteen een reisverzekering af te sluiten. Een reisverzekering kun je tot een dag voor vertrek nog afsluiten. Voor de annuleringsverzekering gelden andere regels. Deze moet binnen 7 tot 14 dagen na het boeken van de reis, afhankelijk van de voorwaarden van de verzekeraar, afgesloten zijn.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie