Finipedia

Wat dekt een reisverzekering?

Wat dekt mijn reisverzekering eigenlijk? De meeste mensen zullen dit pas bekijken, zodra ze te maken krijgen met schade of onverwachte kosten tijdens hun vakantie. Wat de reisverzekering dekt, verschilt per verzekeraar. Globaal biedt een reisverzekering dekking voor onverwachte kosten en hulpverlening tijdens je vakantie. Ga je een reisverzekering vergelijking of een reisverzekering afsluiten, neem dan altijd even de tijd om de dekking reisverzekering te controleren. Zo voorkom je verrassingen.

Standaarddekking reisverzekering

Wanneer je reisverzekeringen gaat vergelijken, zul je merken dat de meeste verzekeraars een zelfde soort reisverzekering bieden: een basisverzekering die is uit te breiden met allerlei extra’s. De meest voorkomende onderdelen van de basis reisverzekering zijn:

 • Dekking voor buitengewone of onvoorziene kosten
  Met de dekking voor buitengewone of onvoorziene kosten ben je verzekerd voor de kosten van een opsporings- of reddingsactie. Ook het verlies van je paspoort of het vroegtijdig huiswaarts keren vanwege ziekte vallen onder deze dekking. 

  De dekking voor buitengewone of onvoorziene kosten is de belangrijkste dekking van je reisverzekering. Hoewel de kans dat er voor jou een reddings- of opsporingsactie opgezet moet worden niet heel groot is, is het essentieel om hiervoor verzekerd te zijn. De kosten hiervan kunnen namelijk oplopen tot in de tienduizenden euro’s.
 • Dekking voor bagage
  Niets zo vervelend als bagage die niet of later aankomt. Of wanneer je spullen tijdens je vakantie gestolen worden. Met bagagedekking ben je verzekerd tegen schade aan en diefstal of vermissing van je bagage.

  Het maximale bedrag dat vergoed wordt verschilt sterk per verzekeraar. Daarnaast gelden er vaak uitzondering voor waardevolle spullen als camera’s en zonnebrillen. Verder kent bijna elke reisverzekering een clausule voor ‘normale voorzichtigheid’. Dit houdt in dat je alleen op een vergoeding kun rekenen als je zorgvuldig met je spullen omgegaan bent. 
 • Dekking voor medische kosten
  De dekking voor medische kosten biedt uitkomst wanneer jij in het buitenland bij een (tand)arts of ziekenhuis belandt. Hoewel je ook vanuit de zorgverzekering op een vergoeding kunt rekenen, is dit een belangrijke toevoeging. De zorgverzekering in het buitenland vergoedt namelijk een behandeling puur op basis van de Nederlandse tarieven. Is de behandeling die jij ondergaat op jouw vakantieadres duurder, dan betaal je zelf bij. De reisverzekering vangt deze kosten op.


Aanvullende dekkingen bij reisverzekering

Met de eerder genoemde dekkingen kun jij met een gerust hart op vakantie. Je kunt je reisverzekering echter nog uitbreiden. In sommige gevallen is dat zeker aan te raden. Bijvoorbeeld als jouw vakantie extra risico’s met zich mee brengt. Een voorbeeld van zo’n vakantie is de wintersport.

Aanvullende dekkingen voor de reisverzekering:

Dekkingsgebied reisverzekering

Met de meeste reisverzekeringen ben je alleen in Europa en enkele aan Europa grenzende landen verzekerd. Ga je kamperen in Frankrijk of naar een resort in Turkije, dan volstaat de reisverzekering met Europadekking. Ga jij naar een bestemming buiten Europa, dan heb je een reisverzekering met Werelddekking nodig.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie