Finipedia

Rechtshulp

Rechtshulp is hulp die je krijgt van juristen als je een juridisch probleem of conflict hebt. Rechtshulp kan bijvoorbeeld advies zijn voor het oplossen van een conflict. Maar het kan ook bemiddeling zijn, of juridisch bijstand als je te maken krijgt met een rechtszaak.

Verschillende soorten rechtshulp

Er zijn verschillende mensen en instanties die je rechtshulp kunnen bieden. De opties op een rij.

 • Je kunt een rechtsbijstandsverzekering afsluiten. De verzekeraar zorgt voor rechtshulp bij conflicten. Deze juridische hulp wordt je geboden door een jurist die bij de verzekeraar in dienst is, of door een advocaat.

  Eind 2013 bepaalde het Europese Hof van Justitie dat iedereen met een rechtsbijstandverzekering vrije advocaatkeuze heeft. 
 • Zelf een advocaat of jurist inschakelen
  Heb je geen rechtsbijstandverzekering afgesloten en heb je juridische hulp nodig? Dan kun je zelf een advocaat of jurist inhuren. Houdt hierbij rekening met hoge kosten. Advocaten rekenen een uurloon van tussen de € 100 en € 400.
 • Een mediator inschakelen
  Mediators zijn goedkoper dan advocaten en juristen. Met een mediator stap je niet naar de rechter, maar ga in gesprek met de tegenpartij om zonder rechtszaak tot een oplossing te komen. Mediatie is alleen mogelijk als beide partijen willen werken aan een oplossing.
 • Juridische hulp voor lage inkomens
  Juridische hulp is duur. Er zijn daarom verschillende initiatieven die mensen met een laag inkomen helpen bij lastige, juridische situaties.
 • Het Juridisch Loket
  Heb je een simpele, juridische vraag, dan kun bij het Juridisch Loketterecht voor gratis advies.
 • De Rechtswinkel
  De rechtswinkel is een website waar je om gratis advies kunt vragen. Hier is het mogelijk om eventueel in contact te komen met een door jou gekozen jurist (zolang hij of zij aangesloten is bij de rechtswinkel).
 • Gesubsidieerde rechtsbijstand
  Voor Nederlanders met een laag inkomen is er gesubsidieerde rechtsbijstand. Ligt je inkomen onder een bepaalde grens, dan kun je hier aanspraak op maken.
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie