Finipedia

Rechtsbijstand

Rechtsbijstand is de verzamelnaam voor juridische hulp bij problemen en conflicten. Deze rechtshulp kan uiteenlopen van juridisch advies bij een klein probleem tot het inschakelen van een advocaat bij strafrechtelijke vervolging. Juridische hulp is over het algemeen erg duur. Met een rechtsbijstandverzekering verzeker je je tegen de kosten van rechtsbijstand.

Rechtsbijstandverzekering

Met een rechtsbijstandverzekering ben je verzekerd van juridische hulp door een jurist of advocaat bij juridische conflicten. Wat voor jou de beste rechtsbijstandverzekeringis, hangt grotendeels af van je situatie.

Let op: er zijn veel soorten rechtsbijstandverzekeringen en per verzekeraar kunnen de polisvoorwaarden verschillen. Hetzelfde geldt voor de kosten rechtsbijstandverzekering. Rechtsbijstandverzekeringen vergelijken is daarom belangrijk. De jaarpremie van deze verzekering ligt meestal tussen de € 50 en € 250. Gemiddeld betalen Nederlanders €190 per jaar aan premie. Ter vergelijking: het uurloon van een advocaat ligt tussen de € 100 en € 400.

Gesubsidieerde rechtsbijstand

Als je inkomen en vermogen onder een bepaalde grens liggen, kun je gesubsidieerde rechtsbijstand krijgen. De inkomensgrens is € 25.800 voor alleenstaanden en € 36.400 voor een tweepersoonshuishouden. Daarnaast geldt er grens op vermogen van € 21.139.

Advocaat of mediator

Een advocaat is een rechtsgeleerde die jou vertegenwoordigd als het tot een rechtszaak komt. Maar bij veel conflicten is een advocaat niet nodig. In dat geval heb je mediators (of advocaat-mediators). Mediators zijn goedkoper en een oplossing is er vaak sneller.

Mediators gaan met jou en de tegenpartij om de tafel zitten. Samen kun je dan proberen tot een oplossing te komen die voor jullie allebei acceptabel is. De mediator leidt als onafhankelijk deskundige het gesprek.

Let op: een echtscheiding moet altijd afgehandeld worden door een advocaat. Alleen zij zijn daarvoor bevoegd. Daarnaast heeft mediatie alleen zin als beide partijen bereid zijn om concessies te doen.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie