Finipedia

Rechtsbijstandverzekeringen vergelijken

Met een rechtsbijstandverzekering ben je verzekerd van juridische hulp bij een conflict. Omdat de dekking van de rechtsbijstandverzekering sterk per verzekeraar kan verschillen, is het belangrijk verschillende rechtsbijstandverzekeringen te vergelijken, voor je er een afsluit. Let bij het vergelijken op de dekking en kosten rechtsbijstandverzekering.

Premie rechtsbijstandverzekering vergelijken

De premie die je betaalt voor de rechtsbijstandverzekering is gebaseerd op onder andere de modules waar de verzekering uit bestaat en de dekking hiervan. Ook het aantal personen op de polis en het bedrag dat wordt uitgekeerd als je rechtshulp nodig hebt, bepalen de premie.

Verzekerde personen

Een rechtsbijstandverzekering kun je afsluiten voor je hele gezin of alleen voor jezelf. Sluit je een rechtsbijstandverzekering af voor je hele gezin (met kinderen) dan zijn uitwonende kinderen bij veel verzekeraars ook meeverzekerd. Uiteraard is een gezinsdekking duurder dan een éénpersoonsdekking.

Uitkering in natura of vergoeding

Met een rechtsbijstandverzekering kun je rekenen op rechtshulp vanuit de verzekeraar. Dat houdt in dat de verzekeraar een jurist of advocaat op jouw zaak zet. Dit heet ook wel uitkering in natura.

Soms wil je liever een specialistische advocaat inzetten die niet in dienst is bij de verzekeraar. Je wilt dan de kosten hiervan vergoed krijgen. Het maximale bedrag dat vergoed wordt voor zo’n externe advocaat, verschilt per verzekeraar. Bij het vergelijken, zul je merken dat het bedrag dat je hiervoor vergoed wilt krijgen, van grote invloed is op de hoogte van  de premie die jij betaalt.

Dekking

Voordat je een rechtsbijstandverzekering afsluit, is het belangrijk dat je weet voor wat voor soort conflicten je gedekte rechtshulp zou willen. Je kunt uit verschillende modules kiezen.

Modules bij de rechtsbijstandverzekering

 • Module Consument en wonen
  Met de module consument en wonen wordt juridisch hulp bij conflicten omtrent jouw woning en de aankopen in het dagelijks leven vergoed. Denk hierbij aan onenigheid met je huurbaas of problemen met garanties bij elektronica.

 • Module Verkeer
  De categorie verkeer is verstandig om af te sluiten als je veel onderweg bent. Let er wel op dat je je niet dubbel verzekert. Er bestaat namelijk ook rechtsbijstand auto die je misschien al hebt afgesloten bij je autoverzekering.

 • Module Inkomen
  Onder de module inkomen valt alles dat te maken heeft met arbeidsrecht. Wordt je ontslagen en krijg je een onredelijke ontslagvergoeding? Dan kun je via de module inkomen rechtsbijstand inschakelen.

 • Module Fiscaal en vermogen
  De module fiscaal en vermogen richt zich onder andere op conflicten met de belastingdienst en problemen rondom je beleggingen.

Rechtsbijstandverzekering bij echtscheiding

Echtscheidingsbemiddeling is vaak niet gedekt door je rechtsbijstandsverzekeraar. Valt dit wel onder jouw rechtsbijstandverzekering? Dan geldt er meestal een wachttijd van een jaar. Je kunt het eerste jaar na afsluiting dus geen beroep doen op echtscheidingsmediatie via je verzekering.

Aandachtspunten rechtsbijstandverzekering

Conflicten die al speelden of dreigden toen je de verzekering afsloot, zijn niet gedekt op de rechtsbijstandverzekering. Daarnaast is het verstandig om in de polisvoorwaarden te kijken welke soort geschillen gedekt zijn. Soms is rechtshulp bij burenruzies bijvoorbeeld niet verzekerd. Dit soort uitzonderingen staan omschreven in de polisvoorwaarden.

Polisvoorwaarden van rechtsbijstandverzekeringen vergelijken, is nodig om de beste rechtsbijstandverzekering te kunnen kiezen.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie