Finipedia

Rechtsbijstandverzekering

Wat is een rechtsbijstandverzekering? Met een rechtsbijstandverzekering verzeker je je tegen de kosten van juridische hulp. Juridische hulp, door bijvoorbeeld een advocaat of jurist, is over het algemeen erg duur. De jaarpremie van de rechtsbijstandverzekering staat ongeveer gelijk aan het uurtarief van een goedkope advocaat (circa € 150 tot € 250). Met een rechtsbijstandverzekering verzeker je je tegen de kosten van rechtsbijstand.

Gebruik maken van de rechtsbijstandverzekering

Net als bij de meeste verzekeringen, hoop je eigenlijk nooit gebruik te hoeven maken van de rechtsbijstandverzekering. Mocht je onverhoopt in een juridisch conflict terecht komen, dan ben je met deze verzekering verzekerd van juridische bijstand. Je rechtsbijstandverzekering inschakelen, doe je als je bijvoorbeeld een conflict hebt met een webshop of wanneer je ten onrechte op staande voet ontslagen bent.

Wil je een rechtsbijstandverzekering afsluiten, dan is rechtsbijstandverzekeringen vergelijken belangrijk. Let op: bedenk goed of je een rechtsbijstandverzekering nodig hebt. Zit je bijvoorbeeld veel in de auto of heb je een eigen bedrijf? Dan kan een rechtsbijstandverzekering verstandig zijn.

Juridisch conflict volgens de wet

Doe jij een beroep op de rechtsbijstandverzekering, dan kijkt je verzekeraar eerst of er überhaupt sprake is van een juridische discussie (conflict). Vervolgens bekijkt de verzekeraar of jouw kant van het verhaal klopt en steekhoudend is, en of er dus een aanzienlijke kans is dat je gelijk krijgt in het conflict. Immers: soms vind je zelf dat je gelijk hebt, maar vindt de wet iets anders. Heb je inderdaad gelijk, dan wordt er een jurist op jouw zaak gezet. Of kies je zelf een advocaat.

Wachttijd bij de rechtsbijstandverzekering

Let op: je kunt geen rechtsbijstandverzekering afsluiten voor een zaak die al speelt of die je al verwachtte. Bijna elke rechtsbijstandverzekering heeft wachttijd: een aanloopperiode waarin je nog geen beroep kunt doen op de verzekering. Ook bij een rechtsbijstandverzekering zonder wachttijd gelden bepaalde restricties.

Vrije advocaatkeuze

In november 2013 heeft het Europese Hof van Justitie bepaald dat iedereen met een rechtsbijstandverzekering vrije advocaatkeuze heeft. Let wel op dat je de advocaat niet zelf inschakelt, maar dat je dat in opdracht van de verzekeraar doet. Anders wordt de rechtsbijstand niet vergoed! De exacte vergoeding is overigens afhankelijk van het bedrag waarvoor je verzekerd bent.

Soorten rechtsbijstandverzekering

Er bestaan verschillende soorten rechtsbijstandverzekeringen. De rechtsbijstandverzekering kan bijvoorbeeld gekoppeld zijn aan je autoverzekering. Wat voor jou de beste rechtsbijstandverzekering is, hangt van verschillende factoren af.

  • Gezinsrechtsbijstandverzekering
    De gezinsrechtsbijstandverzekering is de meest uitgebreide rechtsbijstandverzekering. Bij de gezinsrechtsbijstandverzekering kun je bepaalde modules kiezen. Die modules zijn verkeer, consument & wonen, inkomen en fiscaal & vermogen. 
  • Motorrijtuigrechtsbijstandsverzekering
    De motorrijtuigrechtsbijstandverzekering is een onderdeel van bijvoorbeeld de motorverzekering of de autoverzekering. Ben je betrokken bij een ongeluk maar zijn jij en de tegenpartij het niet eens over de schuldvraag? Dan kun je juridische hulp inschakelen via de module rechtsbijstand auto.

  • Verkeersrechtsbijstandverzekering
    De verkeersrechtsbijstandverzekering dekt niet alleen juridische hulp rondom je motorrijtuig. Ook als je je als voetganger, fietser of bijvoorbeeld skater in het verkeer begeeft en betrokken raakt bij een ongeluk met een juridisch conflict als gevolg, vergoedt de verkeersrechtsbijstandverzekering de benodigde rechtsbijstand.

Modules bij de gezinsrechtsbijstandsverzekering

De gezinsrechtsbijstandverzekering is een verzekering die met verschillende modules uitgebreid kan worden. Elke module heeft een eigen dekking. Als je meer modules kiest, betaal je logischerwijs meer premie.

Dekking per module

  • Module verkeer
    De module verkeer vergoedt, net als de verkeersrechtsbijstandverzekering, juridische hulp bij conflicten die voortkomen uit je deelname aan het verkeer.
  • Module consument & wonen
    De module consument en wonen dekt in veel persoonlijke situaties juridische hulp. Denk aan conflicten rondom de aankoop van een woning, burenruzies en problemen bij een aankoop van spullen via internet. Let op: echtscheidingen vallen hier zelden onder.
  • Module inkomen
    De module inkomen gaat over problemen rondom arbeid. Stel, je wordt op staande voet ontslagen. Dan kan de gezinsrechtsbijstandverzekering met de module inkomen soms helpen dit ontslag terug te draaien of goed te laten verlopen. Let op: voor ZZP’ers is er vaak geen dekking.
  • Module fiscaal & vermogen
    De module fiscaal en vermogen zorgt voor rechtshulp bij geldzaken. Denk aan problemen op de beurs of met de belastingdienst.
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie